Hij stond toch al bekend als enfant terrible van de Belgische monarchie, en vandaag verscheen in Het Nieuwsblad een gigantisch interview met prins Laurent, de broer van koning Filip. Maar of z'n broer en de rest van z'n familie de uitspraken van Laurent nou zo zullen waarden? Daar durven wij zeker aan te twijfelen.
Mijlpaal
Volgende week is het zover: dan mag prins Laurent, de jongere broer van koning Filip, zestig kaarsjes uitblazen. Voor de gelegenheid gaf de royal een groots interview aan cartoonist Marec, waarin weer enkele opmerkelijke uitspraken de revue passeerden.
Zo steekt Laurent z'n frustraties rond het instituut van de Belgische monarchie niet bepaald onder stoelen of banken. Zo briest hij, wanneer Marec hem een tekening laat zien waarop de prins 'wat depressief' wordt afgebeeld: "Ik ben niet depressief geweest. Hoe moet ik u dat zeggen. Ik werd belemmerd om voor mezelf te denken en iets te realiseren, dat is verschrikkelijk. Stel dat iemand u belemmert om te tekenen, u zou dat niet leuk vinden. Op den duur wist ik niet meer hoe ik moest reageren. Ach, ik ga er niet te veel over zeggen."
Daarnaast stelt hij: "Ik heb zelf nooit om een dotatie gevraagd (307.000 euro per jaar, red.), maar ik moest die aanvaarden omdat ik niets anders mocht doen. Als me dat belemmerd wordt, is dat moeilijk omdat ik dan een slecht imago krijg."
Familie
Tja – opgroeien in een koninklijke familie mag dan z'n voordelen hebben, maar Laurent zit duidelijk flink met de belemmeringen die er bij een royaal bestaan komen kijken in z'n maag.
"Behoren tot een koninklijke familie is moeilijk. Er gelden regels en gewoontes die anders zijn dan in de samenleving. Voor mij waren er meer regels, ik moest mij altijd aanpassen", verklapt Laurent aan Het Nieuwsblad.
Maar daar houden de frustraties van de prins niet op – welnee! De broer van de koning vervolgt: "Een koninklijke familie is gebaseerd op een structuur die ouder is dan de middeleeuwen. Maar die structuur is tot nu toe niet genoeg aangepast, je zou kunnen zeggen dat ik ergens in de middeleeuwen leef. En alles verloopt in functie van de eerste, de oudste, mijn broer dus." Oei.
'Figuur boven de samenleving'
Alsof deze kritiek nog niet genoeg was, moet ook broer Filip het nog ontgelden: “Wat ik niet begrijp, is dat de samenleving altijd zo’n figuur boven de samenleving moet hebben. Een president, een premier, een koning. Waarom kunnen we niet gewoon samenleven en complementair zijn?"
Wanneer interviewer Marec scherp opmerkt dat de koning 'tegen zijn eigen winkel pleit', reageert de hoogheid zuchtend: "Absoluut niet, dat is mijn winkel niet (zucht). Dat is een beetje het probleem van mensen, dat hokjesdenken. Ik sta boven elk hok. En ik vraag me af: Waarom moeten we die figuren hebben boven de samenleving? Waarom moeten we een man hebben die gaat paraderen?"
Reputatie
Goed, het is duidelijk dat Laurent een bijzonder uitgesproken mening heeft. Naar verluidt wil hij met z'n aankomende zestigste verjaardag schoon schip maken, en 'eindelijk met zijn leven te beginnen'. Wat dit dan inhoudt? De prins verklapt in elk geval dat hij nog werkt aan een boek over alternatieven op dierproeven, en allerhande 'unieke dingen probeert te ondernemen'. Wij zijn in elk geval reuze benieuwd, want het is duidelijk dat de prins bepaald geen blad voor de mond neemt...
Bron: Het Nieuwsblad | Beeld: NL Beeld
- Beeld: NL Beeld