Goede voornemens voor 2024: een gezondere lifestyle in 6 simpele stappen

Het nieuwe jaar staat voor de deur: misschien ben jij al druk met het bedenken van goede voornemens. Misschien wil je wel een aantal kilo’s afvallen, stoppen met roken of alle stress uit je leven verbannen. Maar deze voornemens zijn niet altijd even makkelijk te bereiken of vol te houden. Om die reden zetten we kleine veranderingen voor je op een rijtje. Deze zijn makkelijker te bereiken, maar hebben nog steeds grote positieve effecten op hoe goed je in je vel zit.

1. Ga op zoek naar je favoriete ontspanning

Wat is hetgeen waar jij het meeste van ontspant? Misschien wel een heerlijke wandeling door het bos, een yogasessie, het bingen van je favoriete serie of adrenaline opdoen in de sportschool? Wat het ook is: zorg dat je (dagelijks) voldoende tijd vrijmaakt voor deze activiteit en laat je niet altijd opslokken door de gehaaste wereld.

2. Blijf niet lopen met spierklachten

Stijve nek of rugklachten door veel kantoorwerk? Negeer de klachten niet en onderneem actie om van de pijn af te komen. Door dagelijks oefeningen te doen zal het al snel beter aanvoelen. Is dit niet het geval? Breng dan eens een bezoekje aan de fysio.

Standaard

Let hierbij wel op: fysiotherapie is (helaas) niet opgenomen in de basisverzekering. Wil je de behandelingen vergoed krijgen? Dan heb je een aanvullende zorgverzekering nodig. Je kan vanaf 14 november 2023 je zorgverzekering vergelijken voor 2024.

3. Zorg voor voldoende daglicht

Voldoende daglicht in de ochtend prikkelt je hersenen om wakker te worden, waardoor je zult merken dat je een stuk meer energie hebt. Ook zorgt zonlicht voor de productie van vitamine D, waardoor je je onder andere fitter zal voelen en je huid meer zal stralen. Ga dus wat vaker naar buiten en stel jezelf bloot aan de zon. Let wel op dat je sterke zonnestralen vermijdt, zodat je niet verbrandt. Ook kan het verstandig zijn om (in ieder geval je gezicht) in te smeren met een SPF, zelfs als de zon niet enorm fel is.

4. Laat light-producten links liggen

Light-producten zijn vaak erg bewerkt: er zijn veel voedingsstoffen uitgehaald en juist veel synthetische stoffen aan toegevoegd. Probeer deze daarom links te laten leggen en kies in plaats daarvan voor onbewerkte (of zo min mogelijk bewerkte) producten. Ga bijvoorbeeld niet voor yoghurt met een smaakje, maar kies voor naturel yoghurt en voeg hier zelf fruit aan toe. Pak ook eens een appeltje in plaats van een stukje appeltaart. Je zult zien dat je je hierdoor beter gaat voelen!

5. Trek dagelijks je wandelschoenen aan

De voordelen van een dagelijks ommetje zijn groot: wandelen zorgt onder andere voor meer fysieke en mentale gezondheid, gewichtsbeheersing, een verbeterde spijsvertering en een versterkt hart- en vaatstelsel. Ook geeft een wandeling je veel energie, vooral na een lange dag zitten. Je hoeft natuurlijk niet dagelijks uren te wandelen: een korte wandeling kan al grote voordelen bieden.

6. Lach en geniet

Misschien wel de belangrijkste tip: vergeet niet om (elke dag!) te lachen. Samen met je geliefden, collega’s of misschien wel alleen om je favoriete serie. Plan regelmatig dingen in die je gelukkig en vrolijk maken, zoals een bezoekje aan cabaret, de bioscoop of het museum.

Probeer gezond te leven, maar leg jezelf ook niet té veel druk op: je hoeft niet elke dag uren te sporten of altijd het stukje appeltaart links te laten liggen. Als je jezelf allemaal regeltjes oplegt, werkt dat vaak juist averechts. Zoek daarom naar een manier die voor jou werkt.

Ontspannen het nieuwe jaar door

Hopelijk helpen bovenstaande tips jou om op een makkelijke manier een gezondere lifestyle te creëren, zodat je je fit en gelukkig voelt en zo het hele jaar door geniet.

Beeld: Unsplash, Venti Views

Laatste nieuws