Dit is hoe vitamine D zorgt voor een gezond lichaam en stralende huid! 

Vitamine D wordt vaak liefkozend de “zonneschijnvitamine” genoemd. En terecht! Deze vitamine, die ons lichaam aanmaakt wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, speelt een belangrijke rol voor de gezondheid van elke vrouw. In dit artikel zullen we de vele voordelen van vitamine D bespreken en hoe je zorgt dat je hier genoeg van binnenkrijgt, ook tijdens de koude seizoenen.

 

Standaard

Waarom heb je vitamine D nodig?

Vrouwen hebben specifieke behoeften als het gaat om voeding en gezondheid. Vitamine D is geen uitzondering en speelt verschillende essentiële rollen in het vrouwelijk lichaam. Een tekort aan deze vitamine kan ervoor zorgen dat je je moe en futloos voelt, maar heeft ook effect op het volgende:  

  • Botgezondheid: vitamine D helpt het lichaam calcium op te nemen, wat erg belangrijk is voor sterke tanden en botten. Dit is erg belangrijk voor vrouwen, aangezien je een hoger risico loopt op osteoporose naarmate je ouder wordt. 
  • Immuunsysteem: vitamine D speelt een rol bij de ondersteuning van het immuunsysteem. Ook hier hebben vrouwen specifiek baat bij, aangezien je vatbaarder kunt zijn voor auto-immuunziekten. 
  • Hormonale balans: vitamine D is betrokken bij de regulatie van hormonen in het lichaam. Een goede hormonale balans is van belang voor een stabiele menstruatiecyclus en kan helpen bij het verminderen van menstruatiepijn. 
  • Een stralende huid: vitamine D kan de huid gezond houden door ontstekingen te verminderen en te helpen bij huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem. Ook helpt het fijne lijntjes en rimpels voorkomen.  

Hoe krijg je voldoende vitamine D?

We kunnen er dus niet omheen: genoeg vitamine D is ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam en een soepele, stralende huid! De beste en meest bekende manier om genoeg vitamine D aan te maken is door genoeg tijd in de zon door te brengen (natuurlijk wel met een goede SPF!). Zo’n 15-20 minuten per dag in de zon kan al helpen om voldoende aan te maken.  

Helaas is het in Nederland niet elk seizoen even makkelijk om genoeg tijd in de zon door te brengen. Tijdens de herfst en winter kan je daardoor ook vitamine D binnenkrijgen door behulp van de juiste voeding, zoals vette vis (zalm en makreel), eieren of volle melkproducten. Krijg je hierdoor nog niet genoeg binnen? Supplementen zijn bij veel gezondheidswinkels en drogisten makkelijk verkrijgbaar. 

Vitamine D niet meer vergoed

Vóór 1 januari 2023 kreeg je vaak nog een vergoeding vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Bijvoorbeeld als je door een vitamine D-tekort bepaalde supplementen of behandelingen voorgeschreven kreeg. Helaas is dit sindsdien niet meer het geval en zal je hier dus zelf voor moeten betalen. Maar geen zorgen: voor zo’n 5-10 euro kan je al supplementen aanschaffen waarmee je meerdere maanden door kan. En door te zorgen dat je genoeg in je voeding binnenkrijgt hoef je hier sowieso geen extra kosten voor te maken. 

Je eigen zonnetje in elk seizoen

Vitamine D is een ware zonnestraal voor elke vrouw. Het ondersteunt niet alleen de gezondheid van je botten, hormonen en immuunsysteem, maar zorgt ook voor een gezonde en jonge huid. Twijfel je of je extra vitamine D nodig hebt? Neem dan contact op met je huisarts: zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid vitamine D krijgt die past bij jouw behoeften. Zo blijf jij ook zonder zon het hele jaar door stralen! 

Bron: Independer | Beeld: Unsplash, Michele Blackwell

Laatste nieuws