BBC kondigt docu aan over koning Charles’ eerste jaar op de troon

Het belooft een uniek inkijkje te worden in zijn eerste jaar als koning.

Tegenwoordig val je als royal toch een béétje buiten de boot als er geen documentaire over je gemaakt wordt. Gelukkig voor koning Charles behoort ook hij nu tot het rijtje hippe vorsten wiens leven wordt verfilmd. Althans, in de film staat een hele bijzondere periode in dat leven centraal, namelijk zijn eerste jaar als koning.

Royal documentaires

Als je royal bent, zijn er een paar dingen zeker in het leven: je kledingkast is gevuld met de nodige designer-items, je hebt regelmatig kaakpijn van al het beleefde lachen én er wordt – of je het nu wil of niet – een documentaire over je leven gemaakt. Althans, tegenwoordig. Want een béétje royal is anno 2023 het onderwerp van een film of zelfs serie. Zo waren Harry en Meghan te zien in een docu-reeks waarin ze eindeloos lang over zichzelf praatten, is er een serie over koningin Máxima in de maak én wordt het liefdesverhaal van Noors koningspaar Harald en Sonja verfilmd.

Koning Charles

Ook Charles mag zich nu bij dat lijstje voegen. Het eerste jaar als koning was voor de BBC reden genoeg om een documentaire over hem te maken. De docu, die Charles III: The Coronation Year heet, geeft een uniek kijkje in het plaatsnemen op de troon. Want hoewel het historische evenement werd uitgezonden voor miljoenen mensen over de hele wereld, zijn de persoonlijke inzichten en momenten achter de schermen enigszins verborgen gebleven. Tot nu toe dus!

Uniek inkijkje

De film, gemaakt door Oxford Films, biedt naar eigen zeggen van de makers exclusieve toegang tot de echte wereld van de kroon. De film wordt aan elkaar gepraat door Helena Bonham Carter – die hoog aangeschreven stond vanwege haar vertolking van prinses Margaret in Netflix’s The Crown – en zal ‘ongeëvenaarde inzichten’ bieden in de echte wereld van de koning en de koningin. Dat belooft wat!

De camera’s zullen het beroemdste koppel van Groot-Brittannië volgen op historische momenten, en laten een meer intieme en private kant zien van belangrijke publieke evenementen. Enne, dat willen we! Zo komen de voorbereidingen voor de kroning van het paar in mei aan bod en zien we niet eerder vertoond beeldmateriaal van Charles tijdens een van de repetities in Westminster Abbey. Toch hopen wij stiekem ook een kijkje te krijgen in het liefdesleven van het koninklijk paar en getuige te zijn van ontspannen momentjes in hun dagelijks leven.

De BBC zendt de documentaire in december uit en is onderdeel van de kerstprogrammering van de Britse omroep. Of en hoe de docu in Nederland te zien zal zijn is nog niet duidelijk. We’ll keep you posted!

Bron: Tatler | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws