Glamour met een knipoog

Choco-lovely: een masterclass over het meest goddelijke ingrediënt in de keuken

Een klein geschiedenislesje over onze favoriete lekkernij.

Girl drinks hot chocolate mug, with christmas present on rustic table with blanket or plaid from above, cozy and tasty breakfast or snack. Hands in picture, top view

De chocoladeletters hebben we net achter de kiezen en nu hangt onze boom alweer ramvol kransjes. Voor cacao-lovers is december letterlijk heerlijk. Daarom een masterclass over het meest goddelijke ingrediënt in de keuken: chocolade!

Van magisch boontje...

De eerste cacaodrankjes werden al in 5500 voor Christus genuttigd, door de Mayo-Chinchipe volkeren in wat nu de hooglanden van Ecuador zijn. De locals waren sophisticated, dol op symboliek en behoorlijk commercieel: via de Amazone-rivier ruilden ze hun ‘magische’ bittere cacaoboontjes met andere volken, die interesse hadden in de opwekkende en helende werking.

Jaren later – in 1900 voor Christus – werden in Meso-Amerika (midden-Amerika voor de komst van de Spanjaarden) gefermenteerde drankjes van de cacaoboon gemaakt. Men zag de bonen als een gift van Quetzalcoatl, een Azteekse God van wijsheid en leven. De boontjes waren zo waardevol dat ze als betaalmiddel werden gebruikt.

...Tot miljardenindustrie

Nadat Europese kolonisten het goedje ook ontdekten, ging het hard, en anno nu gaat er jaarlijks 127,9 miljard euro om in de chocolade-industrie. Nederlanders eten gemiddeld 4,5 kilo chocolade per jaar, en staan daarmee wereldwijd op de dertiende plek. Dat lijkt veel, maar het is nog bescheiden in vergelijking met de Zwitsers die jaarlijks 11,4 kilo chocolade wegtikken.

Tja, geef die Zwitsers eens ongelijk, met grote namen als Henri Nestlé (ja, die!) en Rodolphe Lindt (ja, die!) in hun chocoladegeschiedenis.

Wijntje erbij?

Serveer je chocolade als dessert? Kies er dan de juiste wijn bij. Rode wijnen zijn meestal wel goed bij pure chocolade, zeker als ze een volle body en veel tannines hebben. Ga bij twijfel voor een bordeaux, cabernet sauvignon of eventueel een merlot. Kies je rode wijn niet te zoet; dit kan de chocolade overweldigen. Uit de categorie wit passen sauternes of moscato d’Asti vanwege hun fruitigheid goed bij de bitterheid van pure chocolade. Of presenteer eens een glas port, dat verwarmt ook lekker op koude dagen.

Proost!

Dit artikel komt uit de allernieuwste Beau Monde. Wil je nóg meer weten over chocolade, cacao-ceremonies, en de leukste choco-shopping-tips? Ren dan nú naar de winkel!

Tekst: Agnes Hofman | Beeld: Adobe Stock