Om deze reden gaan mensen tijdens de kerstperiode sneller vreemd

Sad but true.

Voor velen is de kerstperiode een tijd van gezelligheid, liefde en vrede. Toch gebeuren er ook minder leuke dingen tijdens de feestdagen. Volgens onderzoek gaan mensen juist tijdens deze periode namelijk sneller vreemd.

Vooral op de werkvloer

Klinisch psycholoog Shahn Baker Sorekli vertelt in de podcast I’ve Got News For You waarom een grote groep mensen er juist in die tijd voor kiest om een scheve schaats te rijden. Volgens Baker Sorekli vindt het vreemdgaan tijdens de feestperiode vooral plaats bij collega’s. Logisch, want dat zijn mensen met wie we gedurende de week enorm veel tijd doorbrengen.

“In de loop van het jaar wordt spanning opgebouwd, alsof er relaties aan het ‘laden’ zijn. In sommige gevallen wordt er ook al wat geflirt.” Dat zorgt ervoor dat er een basis gelegd wordt voor een emotionele connectie en fysieke aantrekkingskracht. Combineer dat met sociale gelegenheden waar alcohol geschonken wordt en je hebt hét recept voor ontrouw.

Probleem van jezelf

Ook uit onderzoek van Datingroo blijkt dat het feestseizoen een populaire tijd is voor getrouwde mensen om ‘hun horizon te verbreden’. In totaal vulden 1000 mensen een enquête over dat onderwerp in. Daarbij gaf 35% van de vrouwen en 31% van de mannen aan dat ze weleens zijn vreemdgegaan tijdens de kerstperiode. “Als mensen vreemdgaan, draait het in de meeste gevallen niet om hun partner – het is niet zo dat diegene niet aantrekkelijk of goed genoeg is. Het gaat erom hoe de vreemdganger zich voelt over diens eigen leven”, aldus Baker Sorekli. “Soms halen mensen niet genoeg voldoening uit hun leven en worden ze ingehaald door het monotone gevoel van het afgelopen jaar. Daardoor gaan ze op zoek naar iets nieuws en spannends.”

Nooit een oplossing

Toch wil Baker Sorekli benadrukken dat vreemdgaan nooit een gepaste oplossing is, voor welk probleem dan ook. Of je nu ongelukkig bent met je eigen leven, heel erg dronken bent geworden of het liefst van je huidige relatie af wilt: vreemdgaan is niet the way to go. Niemand wil degene zijn die door een ander bedrogen wordt. Al helemaal niet tijdens de kerstperiode.

Bron: Marie Claire, Body and Soul | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws