Knus samen in bed klinkt als het ideale recept voor een goede nachtrust, maar is dit eigenlijk wel zo bevorderlijk voor je slaap? Steeds meer mensen kiezen ervoor om apart van hun partner te slapen. En nee, dit hoeft niet te betekenen dat dat er trouble in paradise is. Onderzoek laat juist zien dat het goed kan zijn voor je relatie!
Slecht slapen
Samen slapen kan heel gezellig zijn, maar het is niet per se bevorderlijk voor de kwaliteit van je slaap. Hersengolfmetingen hebben aangetoond dat mensen die samen in bed liggen, 's nachts vaker wakker worden. En wanneer je slecht slaapt, ben je overdag vermoeider en prikkelbaarder, wat weer kan leiden tot relatieproblemen. Volgens onderzoek van de Amerikaanse National Sleep Foundation, slaapt 1 op de 4 Amerikanen apart, precies om die reden.
Niet noodzakelijk
Slaapwetenschapper Merijn van de Laar is niet negatief over afzonderlijk slapen, maar vindt het ook absoluut niet noodzakelijk. “Het verschilt natuurlijk per relatie. Wanneer je altijd uitgerust naast je partner wakker wordt, zou ik lekker naast elkaar blijven liggen. Ik kan me voorstellen dat je er eerder toe geneigd bent als er slaapverstoorders, zoals snurken of slaapwandelen, in het spel zijn.”
Apart van elkaar slapen betekent volgens Van de Laar in ieder geval niet dat je minder van elkaar houdt. “Ik noem het daarom lat-slapen en geen slaapscheiding”, lacht hij.
Maak afspraken
Ben je bang dat je relatie de spark verliest, wanneer je altijd apart gaat slapen? Dat is nergens voor nodig. Je kunt natuurlijk samen met je partner helemaal zelf beslissen hoe je dit gaat invullen. Kies er bijvoorbeeld voor om 1 of 2 dagen wél samen te slapen, of om in het weekend samen een ontbijtje op bed te eten. Probeer vooral uit wat voor jullie goed voelt. Sweet dreams!
Bron: Dingen Voor Vrouwen, Cosmopolitan, Libelle | Beeld: Adobe Stock