Glamour met een knipoog

Moet koning Willem-Alexander binnenkort belasting betalen?

Klopt de Belastingdienst binnenkort ook aan bij het paleis?

Koning bezoekt Port of Zwolle in Meppel

Of je nu groot fan bent van de Oranjes of fervent tegenstander – het is en blijft voor vele Nederlanders een doorn in het oog dat koning Willem-Alexander en een deel van zijn familie geen belasting betalen. Au moment klinken er steeds meer geluiden om deze regels toch eens te veranderen.

Belasting

Wat je er ook van vindt, in de wet is vastgelegd dat koning Willem-Alexander als vorst geen belasting hoeft te betalen. Dit geldt al sinds 1948, en is destijds in de Grondwet vastgelegd om de 'onafhankelijkheid van de vorst te waarborgen', aldus Trouw.

Hierom geldt nu dat naast Willem-Alexander ook koningin Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix geen inkomstenbelasting betalen over de uitkering die zij vanuit de Staat ontvangen. Ook wordt er geen belasting betaald over erfenissen, schenkingen, een deel van het vermogen, en voertuigen met een AA-kenteken. Wel betalen zij vermogen over hun privévermogen, de honden, én wordt er btw over boodschappen afgetikt.

Grondwet

En een grondwet wijzigen? Dat gaat niet zomaar. Zo legt de NOS uit dat een dergelijke wijziging twee keer moet worden behandeld in zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Bij de zogenaamde eerste lezing moet er dan een 'gewone' meerderheid voor het voorstel zijn. Een tweede lezing kan pas plaatsvinden na nieuwe Tweede Kamerverkiezingen, en hierbij moet er vervolgend een tweederde-meerderheid van beide kamers akkoord gaan.

En nu is het dus, na jarenlange discussies, voor het eerst dat er daadwerkelijk zo'n tweederde-meerderheid in de Tweede Kamer achter een dergelijke wijziging staat.

Voors en tegens

Voorstanders van de wijziging stellen dat de koninklijke familie geen uitzondering zou moeten zijn, en net als alle andere Nederlanders zou moeten bijdragen aan de schatkist door inkomstenbelasting te betalen. Ook wordt het gebrek aan transparantie vaak gehekeld. Volgens onderzoek door Kieskompas zou ongeveer zeventig procent van de Nederlanders het ermee eens is dat het staatshoofd belasting moet gaan betalen.

Tegenstanders, zoals premier Rutte, hebben de 'brutering' aangevoerd als belangrijke reden om niets te wijzigen. "Als de koning belasting gaat betalen over zijn honorarium, zou hij bijna de helft moeten afdragen omdat hij in de hoogste belastingschijf valt", schrijft Trouw. En dat betekent dat hij bruto bijna een verdubbeld inkomen zou moeten hebben om netto hetzelfde over te houden.

Klein beginnen

Toch hoeft de vorst niet meteen een blauwe envelop op zijn deurmat te verwachten komend belastingseizoen. Voordat de Grondwet kan worden gewijzigd, moet er immers heel wat gebeuren.

Daarom willen sommige politici nu met enkele kleine stappen de vrijstellingen gaan aanpassen. Zo stelt NSC-kamerlid Van Vroonhoven: "We vinden het ook goed om te beginnen met het belasten van de AA-auto's, daar is geen grondwetswijziging voor nodig."

Bron: NOS, Trouw | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld