3000 mails vrijgegeven over interviewschandaal prinses Diana

In de mails zegt interviewer Martin Bashir dat zijn afkomst een rol heeft gespeeld in de ophef.

Een opvallende ontwikkeling in het schandaal rondom het omstreden interview met prinses Diana in 1995: de BBC heeft ruim 3000 mails die hier in 2020 over uitgewisseld werden, vrijgegeven. En zoals dat gaat met zulke mails, worden daarin natuurlijk de nodige pittige uitspraken gedaan.

Controversieel interview

In 1995 gaf Lady Di een spraakmakend interview bij de BBC voor het programma Panorama. Ze was toen net gescheiden van prins Charles en vertelde journalist Martin Bashir uitgebreid over het mislukte huwelijk en het gebrek aan steun van de Royal Family. Het leverde een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers, én een aantal spraakmakende en nog altijd iconische uitspraken op, waaronder “We waren met drie mensen in het huwelijk, dus het was een beetje druk”, refererend naar Charles’ affaire met Camilla.

Schadevergoeding

In 2021 werd er onafhankelijk onderzoek naar het interview uitgevoerd. Daaruit bleek dat de BBC heeft verzwegen dat het interview tot stand is gekomen door valse informatie te verstrekken. Martin Bashir zou op die manier het vertrouwen van de prinses hebben gewonnen. Patrick Jephson, de voormalig privésecretaris van prinses Diana, kreeg daarom in 2022 een schadevergoeding toegekend.

Mails

Het verhaal krijgt nog een staartje, want de BBC heeft nu, bijna dertig jaar na het interview, meer dan 3000 mails vrijgegeven die in 2020 over het interview werden uitgewisseld. Daarin zegt Martin Bashir onder andere dat hij denkt dat zijn afkomst een rol speelde in de ophef. Hij denkt dat het interview minder controverse had opgeleverd als een witte man Diana had geïnterviewd. “Op dat moment was het ook duidelijk dat er enige irritatie was over het feit dat een tweede generatie immigrant met niet-witte, arbeiderswortels het lef had om een koninklijk paleis binnen te gaan en een interview af te nemen”, aldus de journalist.

Bron: RTL Boulevard, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws