Ah oh: deze 6 skincare fouten laten je huid sneller verouderen

Opletten dus!

Mooi en gezond oud worden willen we natúúrlijk allemaal. Maar daar hoeven heus niet altijd prikjes en spuitjes voor aan te pas te komen, zo onthullen beauty-experts.

Goede basis

Huiddeskundigen vertellen aan Who What Wear dat er een aantal skincare- en beautygewoonten zijn die je huid sneller verouderen of ouder doen lijken dan je daadwerkelijk bent. Dus voordat je een fortuin uitgeeft aan dure anti-aging crèmes, kun je beter je beautyroutine eens goed onder de loep nemen. Deze veelgemaakte fouten met je velletje kun je beter voorkomen.

1. Je draagt niet iedere dag SPF

Of het nu een zonovergoten dag is of de regen met bakken uit de lucht valt, je moet altijd SPF op je gezicht aanbrengen om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. “UV-schade is de grootste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Toch brengen veel mensen alleen SPF aan in de zomermaanden of denken dat een foundation met SPF15 goed genoeg is…”, legt klinisch schoonheidsspecialiste Pamela Marshall uit. Helaas, SPF in je make-up is niet goed genoeg om je huid te beschermen. “UVA (de stralen die leiden tot huidveroudering) is iedere dag aanwezig en gaat door wolken en ramen heen, en beïnvloeden het collageen en de elastine in je huid. Iedere dag SPF dragen is net als ademen: je kan niet zonder.”

2. Je gebruikt reinigingsdoekjes om make-up te verwijderen

“De meeste reinigingsdoekjes bevatten wasmiddelachtige chemicaliën en agressieve alcoholen die de natuurlijke pH-balans van de huid aantasten. Deze ingrediënten kunnen irritatie en een droge, gevoelige huid veroorzaken”, aldus celebrity schoonheidsspecialist Lisa Harris. Daar komt volgens haar nog bij dat doekjes de huid niet goed reinigen, maar bacteriën verspreiden over het gezicht. “Vaak doekjes gebruiken kan de huid verdunnen en verouderen.” Een doekje is misschien makkelijk in gebruik, maar je kunt beter voor een gewone cleanser kiezen.

3. Je gebruikt te veel poeder

Niet alleen je skincare regime kan ervoor zorgen dat je huid ouder oogt dan het is, de manier waarop je make-up aanbrengt kan er ook aan bijdragen. Celebrity make-upartist Hannah Martin vertelt dat het geheim van een jonge huid is om hem licht en gehydrateerd te houden. “Te enthousiast in de weer gaan met poeder kan ervoor zorgen dat je huid er droog en glansloos uitziet en het maakt fijne lijntjes en rimpels meer zichtbaar”, legt ze uit. Kies daarom voor een lichtere foundation en breng alleen poeder aan op de plekken waar het nodig is.

4. Je gebruikt geen dagcrème

Mocht je denken dat een vochtinbrengende dagcrème alleen nodig is op momenten dat je last hebt van een droge huid, dan heb je het mis. Volgens experts zijn vocht en hydratatie essentieel als je wilt dat je huid er jong uitziet. “Alles wat je huid nodig heeft, is hydratatie. Als je niet genoeg hydrateert, zal je huid er ruw en grauw uitzien, maar ook meer lijntjes vertonen. Ook zullen rimpels veel dieper lijken”, aldus Harris. Non, merci!

5. Je oogmake-up is te donker

Donkere oogmake-up is perfect voor een avondje uit, maar kan je overdag ouder doen lijken. “Donkere eyeliner kan ervoor zorgen dat je ogen ouder en kleiner lijken. Kies daarom voor zachtbruin of grijs voor een subtiele look”, zegt Martin. Het geldt overigens niet alleen voor oogmake-up. “Een te donkere foundation, donkere lippenstift en de afwezigheid van een blush kan ook verouderen. Ga voor een gehydrateerde glowy huid, glanzende lippen en een beetje kleur op je wangen.”

6. Je exfolieert te vaak

Je huid exfoliëren met zuurmengsels zou ervoor zorgen dat acne, rimpels en pigmentvlekken vervagen en de aanmaak van collageen verbetert, doordat oude huidcellen plaatsmaken voor nieuwe gezonde huidcellen. Maar je kunt er ook in doorslaan. Exfolieer je te veel, dan kun je blijvende schade aanrichten. “Doe je het te vaak, dan breekt je natuurlijke lipidenbarrière af die helpt om de bovenste laag van de huid op natuurlijke wijze te hydrateren. Dit kan leiden tot zichtbare aderen, littekens en dunner wordende huid.” waarschuwt Harris. “Zorg ervoor dat je het juiste product voor jouw huid gebruikt en maximaal een keer per week.”

Bron: Elegance | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws