Glamour met een knipoog

Aha: zo houden je handen een jonge uitstraling

Handig!

Als je niet helemaal op de hoogte bent van de laatste schoonheidstrends, is dat geen ramp. Zo zijn er nu steeds meer mensen die zweren bij roodlichttherapie om zijdezachte, jonge handen te behouden. Dit zou je handen zélfs zonder manicure laten stralen. Maar was is hier eigenlijk van waar? We hebben het uitgezocht!

Handen kunnen sneller verouderen

"De huid op de handen kan als eerst tekenen van veroudering vertonen", vertelt dr. Stefanie Williams, dermatoloog en medisch directeur van Eudelo Dermatology & Skin Wellbeing. Hier zijn verschillende redenen voor. "Ten eerste is de huid op de handen dunner dan die op het gezicht, hierdoor is het gevoeliger is voor veroudering. Er zit ook heel weinig vet op onze handen, dus de afname van collageen en huidelasticiteit zal hier sneller merkbaar zijn.

Bovendien heeft de huid van de handen minder olieklieren, waardoor deze vaak droger zijn", legt ze uit. Onze handen worden ook meer blootgesteld aan zonlicht dan andere delen van onze huid. Naast onze modieuze handschoenen bij koude dagen, bedekken wij onze handen namelijk amper. Als gevolg hiervan kunnen je handen dan gevoelig zijn voor hyperpigmentatie. Het insmeren van je handen kan dus sowieso geen kwaad.

Roodlichttherapie

Naar het aanbrengen van handcrème, het liefst met een SPF, heeft roodlichttherapie ook positieve effecten op de huid. "Terwijl blauwlicht de bacteriën doodt die acne veroorzaken, werkt rood licht ontstekingsremmend. En het stimuleert ook nog de productie van collageen en de groei van nieuw weefsel", vertelt Williams. Een combinatie van zichtbaar roodlicht en infraroodlicht wordt gebruikt in klinieken.

Jonge handjes

Dr Sophie Shotter, bekroont esthetische arts en oprichter van Illuminate Skin Clinic in Kent, vertelt dat collageenproductie de fijne lijntjes en rimpels verbetert. Om deze reden kan het gunstig zijn voor de handen. Volgens Williams zijn er wel effectievere opties om de huidveroudering tegen te gaan.

Zo zegt ze: "Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen het inzetten ervan vanwege andere voordelen, bijvoorbeeld de ontstekingsremmende voordelen van roodlicht, of de antibacteriële voordelen van blauwlicht. Ik ben alleen geen fan van continu inzetten voor anti-huidverandering doeleinden", vertelt ze. "We weten niet genoeg over het langetermijneffect van het licht. We weten al wel dat, zowel het blauwe als rode licht bij continu gebruik onregelmatige pigmentatie kan veroorzaken", licht ze toe. Afgezien van het tegengaan van de huidveroudering, kan gebruiken van roodlicht ook helpen bij pijn, ontstekingen en veel voorkomende gewrichtsaandoeningen, verzekert Shotter.

Kortom: het heeft z'n voor- en nadelen. Smeren met een fijne SPF op je handen kan in elk geval geen kwaad!

Bron: Woman & Home | Beeld: Adobe Stock