Vanuit paleizen en kastelen schitteren koninklijke families in pracht en praal, omringd door protocol en traditie. Toch kent ook het leven achter de paleismuren zijn duistere kanten. Koninklijke schandalen, variërend van omstreden huwelijken en Photoshop foutjes tot fikse aantijgingen, hebben ons vertrouwen in de royals het afgelopen jaar weer flink op de proef gesteld.
Kate gate
Toen Catherine, de prinses van Wales, wel erg lang uit de running was vanwege een ‘buikoperatie’, groeiden de speculaties. William zou vreemdgaan, Kate onderhandelde over een scheiding dan wel een nieuw huwelijkscontract of het hof probeerde haar dood stil te houden en intussen met AI een virtuele Kate te bakken - het liep de spuigaten uit. Een lief Moederdagkiekje moest de gemoederen tot bedaren brengen, maar bleek zo amateuristisch te zijn geretoucheerd, dat het de geruchten alleen maar verder aanwakkerde. Toen de hysterie een hoogtepunt had bereikt, zei Catherine sorry voor het bewerken van de foto en maakte niet lang daarna bekend dat ze werd behandeld voor kanker. Het rellen maakte onmiddellijk plaats voor empathie en juice lovers vielen terstond in een zwart gat dat maanden duurde.
De Temu royals
De hertog en hertogin van Sussex zijn ook dit jaar nog niet uit de verf gekomen als ‘global leaders’. Meghan is als ‘jam entrepreneur’ in afwachting van commercieel succes en Harry heeft het nog altijd druk met oud zeer, rechtszaken aanspannen, soms winnen, maar vooral verliezen. Om toch een beetje glansrijk in beeld te komen, hebben de Sussex’jes buitenlandse bezoeken bedacht. Zo lieten ze zich als gewone burgers op kosten van de betreffende regeringen onthalen in Nigeria en Colombia alsof ze nog werkende royals zijn. Als reden voerden ze goede doelen op, maar het enige goede doel lijken ze zelf te zijn, om onder tanende belangstelling weer even in beeld te komen. Het leverde hen de wrede bijnaam Temu Royals op en het is onheilspellend voor 2025.
De prinses en de sjamaan
De kreukloze, beetje saaie Noorse royals schikten zich in het huwelijk van prinses Märtha Louise en haar ‘tweelingvlam’, de omstreden zelfverklaarde sjamaan en ‘spiritueel hacker’ Durek Verrett. De liefde ligt niet alleen gevoelig in Noorwegen, Durek stuurde zijn moeder Veruschka Urquhart en zijn zus Demi De La Nuit dwangbevelen om hen het zwijgen op te leggen, omdat ze zich kritisch over hem uitlaten. “Durek helpt je niet het goddelijke licht te vinden,” zegt zijn moeder. “Hij brengt je naar zíjn licht, waar hij kan infiltreren en je manipuleren. Hij gedraagt zich als een dictator.” Het was dan ook geen verrassing dat ze niet waren uitgenodigd voor de bruiloft in Geiranger. Die verkocht het stel heel onchic aan het blad Hello! en andere sponsors. Koning Harald en de rest van de familie wisten het aantal fotomomenten met enig sluipwerk tot een minimum te beperken. Durek gedroeg zich overigens keurig, riep voor de verandering geen controversiële dingen en keek non-stop verliefd naar zijn prinses. Wel was hij een beetje teleurgesteld dat hij op de royal website onder ‘overige familieleden’ is geschaard. Hij is in het bezit van een gezond ego en had op méér gehoopt, maar prins Durek zat er echt niet in.
King of coke
De gesponsorde wedding van Märtha Louise verbleekte bij de wandaden van Marius Borg Høiby, de oudste zoon van Noorse kroonprinses Mette-Marit uit een eerdere relatie. Huiselijk geweld, vernieling, bedreiging, diefstal, arrestaties, vrienden in criminele kringen en zijn fikse cocaïneverslaving houden het land sinds augustus bezig. Wat wist Mette-Marit hiervan, sponsorde ze zijn leven, is er risico op chantage van zijn friends in low places? Hoe meer er bekend wordt, hoe meer het erop lijkt dat Marius door zijn royal connecties een voorkeursbehandeling van justitie heeft gekregen. Niet elke burger krijgt een ‘preventief gesprek’ met de recherche waarin hij wordt gewaarschuwd voor foute vrienden. En niet elke burger krijgt een telefoontje dat hij over een half uurtje zal worden gearresteerd, zodat hij ruim de tijd heeft om zijn telefoon te slopen en de simkaart met mogelijk bewijsmateriaal te laten verdwijnen. De zaak is nog lang niet beslecht en de reputatieschade is nu al enorm en niet zomaar weg te poetsen. Worst case scenario: afgaand op koning Harald's hoge leeftijd en de mogelijke maximale straf voor Marius, is dat de koningin van Noorwegen haar zoon in de gevangenis zal moeten bezoeken. Welkom in de moderne monarchie.
Broers & brouilles
Het heeft iets tragikomisch hoe prins Andrew zich blijft verzetten tegen een verhuizing uit de veel te grote, sterk verouderde Royal Lodge naar het aanzienlijk comfortabelere, zij het minder prestigieuze Frogmore Cottage. Het is alsof de prins, die in ongenade viel door zijn vriendschap met veroordeeld pedofiel Jeffrey Epstein, zich met de Lodge probeert vast te klampen aan een leven dat voorgoed voorbij is. Zijn broer Charles III wil zijn broertje de Lodge uit hebben, het landhuis opknappen en voor een marktprijs verhuren. Hij betrachtte al geduld, tact en goede gesprekken met Andrew. En toen die niets opleverden, besloot hij stukje bij beetje de geldkraan dicht te draaien. De security van de prins werd opgeheven en Andrew werd nadrukkelijk herinnerd aan zijn verplichtingen voor het onderhoud van de Lodge. Waar hij geen geld voor heeft, want Andrew heeft buiten zijn toelage en een pensioen van de marine geen inkomsten. Het dreigt een Dickensiaanse kerst te worden voor de prins die nog niet tot het voortschrijdend inzicht is gekomen dat hij alles aan zijn eigen keuzes te danken heeft.
Dit artikel is afkomstig uit Beau Monde's decembernummer, gevuld met interviews en inspiratie op mode-, beauty- en lifestylegebied. Ideaal voor de feestdagen! Heb je 'm nog niet in huis? Ga dan naar tijdschrift.land of haal een exemplaar in de winkel.
- NL Beeld