Perfect verzorgd: zo laat je ook in de zomer je haren stralen

Zet je haren in het zonnetje!

In de zomer ruilen we de voedende gezichtscrème in voor een meer luchtige variant en je gezichtslotion voor een schuimende gezichtsreiniging. De meesten van ons gebruiken steevast dezelfde haarproducten. Is dit dan niet seizoensgebonden of zouden we onze haren op dezelfde manier als onze huid moeten behandelen. Wij geven je het antwoord!

Haarroutine

Onze shampoo- en conditioner-routine vormt de basis voor gezond haar en een gezonde hoofdhuid. De belangrijkste reden dat we ons haar wassen met shampoo is om vuil, onzuiverheden en andere producten uit ons haar te krijgen. Vochtinbrengende conditioners zorgen voor hydratatie en het verzachten van de lokken. Maar dit zijn niet de enige reden om deze producten te gebruiken. Wist je dat de producten bijvoorbeeld verschillende hoeveelheden mineralen, aminozuren en eiwitten bevatten? Dit heeft ons haar nodig om gezond en sterk te blijven. Met een juiste balans van ingrediënten blijft je haarstijl nog langer zitten, wordt je haar makkelijker om mee te werken en is je hoofdhuid in gezond.

Oorzaken

Iedereen heeft een andere voorkeur qua producten. Logisch, want iedereens haar en hoofdhuid is anders. Bij wat vetter haar gebruik je een andere shampoo dan bij droog haar. Maar naast verschillende behoeftes per persoon, heeft jouw haar zelf soms ook wat anders nodig. Wanneer je van kapsel verandert, wanneer je je haar verft of juist stopt met verven en wanneer je mentale of hormonale veranderingen doormaakt, kan je haar behoefte hebben aan een andere shampoo.

Langer haar heeft bijvoorbeeld meer vocht nodig omdat het haar ouder wordt naarmate het langer is en vaker gereinigd is. Ook zijn deze lokken vaker in de zon geweest waardoor het droger kan zijn. Als je je haar kleurt, betekent dit ook dat het haar meer vocht maar ook extra proteïne kan gebruiken. Veranderingen in onze gezondheid kunnen ook invloed hebben op onze haren. Dit kan een droge huid zijn, een tekort aan eiwitten als gevolg van een gebrek aan opname van voedingsstoffen of een overmatige productie van oliën.

Seizoensgebonden

Ook is de behoefte van je haar seizoensgebonden. Wanneer er meer vocht in de lucht zit, kan het zijn dat je een sterkere shampoo nodig hebt. Dit kan ook betekenen dat de verhouding tussen vocht en hydratatie uit balans is, waardoor je een conditioner nodig hebt die het haar meer voedt. Om te weten wat je het beste kunt doen in de zomer om je lokken te laten stralen hebben wij een paar tips op een rijtje gezet:

1. Vervang je vochtinbrengende shampoo door een reinigende shampoo

In de zomer zwem je meer, zweet je meer en gebruik je meer zonnebrandcrème. Het is dan belangrijk om je haar goed te reinigen, zodat er geen overtollige olie in je haar blijft zitten.

2. Vervang je vocht inbrengende conditioner door een luchtigere conditioner

Door de hogere luchtvochtigheid kan het zo zijn dat je haar zwaarder wordt wanneer je ook nog vochtinbrengende producten gebruikt. Wanneer je haar te zwaar wordt, wordt het lastiger om in model te brengen. Mocht je haar dan nog wat voeding nodig zijn, kun je eens per maand een haarmasker gebruiken.

3. Baseer je keuze in de zomer op jouw haartype

In de zomer doen krullen het, met een hogere luchtvochtigheid, vaak goed met producten met een hogere hold. Het gebruik van sterkere gels en van minder leave-in producten houdt je krul ook mooi in de zomer. Steil of fijn haar is in de zomermaanden gevoeliger voor vettigheid. Zoutsprays doen het bij deze haartypes dan vooral goed.

Met deze tips moet kom je ook de zomer met de perfecte coupe door!

Bron: Hair Holistic | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws