Glamour met een knipoog

Feit of fabel: werkt een SPF in poedervorm écht zo goed?

Is dit de oplossing voor in de zomer?

We kennen het allemaal wel: een zonnebrandcrème die niet goed intrekt. Niets zo vervelend als een SPF die van je gezicht af lijkt te glijden in de zon. Hiervoor lijkt een zonnebrandpoeder de oplossing. Maar werkt dit wel net zo goed als een crème?

SPF smeren

Tegenwoordig ligt er een overvloed aan zonnebrandcrèmes in de schappen. We zien allerlei formules van verschillende merken terug. Waar er een aantal jaar geleden slechts crèmes met een SPF waren te vinden, zijn er nu ook varianten van oliën, gels, serums en lotions, maar ook poeders. Er wordt aangeraden om meerdere keren per dag een zonbescherming aan te brengen. Je dagcrème, foundation of settingspray met een factor is dan een fijne toevoeging, maar geeft niet voldoende bescherming.

Een zonnebrandpoeder lijkt een goed alternatief omdat je deze gedurende de dag – ook met make-up op – kunt aanbrengen. "Zonnebrandmiddelen in poedervorm kunnen een uitstekende keuze zijn om zonnebrandcrème over je make-up aan te brengen", zegt Blair Murphy-Rose, dermatoloog en oprichter van Skincare Junkie tegen Real Simple. Volgens Blair geven een aantal mensen de voorkeur aan zonnebrandmiddelen in poedervorm, omdat dit niet vettig is en vaak een matte finish heeft.

Zonnebrandpoeder

Een zonnebrandpoeder wordt aangebracht met een kwast, die in de meeste gevallen vastzit aan het product zelf. Wel zo handig! Het product wordt beschouwd als een fysiek zonbeschermingsproduct, wat betekent dat het is gemaakt met natuurlijke, op mineralen gebaseerde ingrediënten waaronder zinkoxide en titaniumdioxide, die een breed spectrum bescherming bieden tegen UVA- en UVB-stralen. Tegen beide stralingen willen we onze huid beschermen. UVA-straling veroudert je huid en UVB-straling kan je huid verbranden.

Blair vertelt ook dat een zonbescherming met enkel mineraalpoeder ook beter kan zijn voor mensen met een gevoelige huid. Je kunt en zonnebrandpoeder aanbrengen op je gezicht, maar ook op je haarscheiding.

Aanrader?

Maar werkt het product eigenlijk wel zo goed? Het wordt vaak beschouwd als een minder beschermende vorm van zonbeschermig, in vergelijking met de crèmevarianten. "In theorie zouden de zonnebrandpoeders net zo effectief moeten zijn als de crèmes met dezelfde SPF-factor, zolang je ze maar correct aanbrengt", vertelt Murphy-Rose. "Zonnebrandmiddelen in poedervorm worden echter vaak niet royaal genoeg aangebracht om de gelabelde SPF te bereiken", voegt ze toe. Ook kunnen poeders minder bestand zijn tegen water dan de andere producten met een SPF.

Blair zegt dat ze persoonlijk geen poedervariant zou aanbevelen, tenzij iemand een voorkeur geeft aan de eerder genoemde voordelen van een zonnebrandpoeder. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat, zolang je jezelf maar goed beschermt tegen de zon. Zo verband je niet en houd je je huid jong.

Bron: Real Simple | Beeld: Adobe Stock