Zoveel zonnebrand heb je nodig om je huid goed te beschermen

Zo weet je zeker dat je de kans op verbranden zo klein mogelijk maakt.

We gaan weer gestaag richting de zomerse dagen en temperaturen. Steeds vaker kunnen we van de zon genieten en in de tuin liggen bakken. Een goede zonnebrand is een must, maar hoeveel van dat product heb je nou eigenlijk nodig om je huid voldoende te beschermen?

Smeren, smeren, smeren

We weten inmiddels allemaal dat het belangrijk is om goed te smeren met zonnebrandcrème. Niet alleen in de zomer, maar eigenlijk elke dag. Al is een goede SPF in de zomer natuurlijk wel extra belangrijk. De meeste vrouwen gebruiken echter veel te weinig zonnebrand. Niet handig, want de hoeveelheid die je gebruikt is een bepalende factor bij de mate waarin jouw huid wordt beschermd tegen UV-straling (en gevolgen als versnelde huidveroudering). Heb jij geen idee hoeveel je moet gebruiken? Er blijkt een handige vuistregel voor te zijn.

Te weinig

Een paar keer sprayen, even goed uitsmeren en voilà: je bent helemaal klaar voor een middagje zonnen. Zo denken de meeste mensen erover, maar niks blijkt minder waar te zijn. Velen van ons gebruiken namelijk, wellicht onbewust, te weinig zonnebrand tijdens het insmeren. Het gevolg? Je huid pakt de SPF-bescherming die de verpakking belooft niet op, waardoor je minder goed beschermd bent en sneller verbrandt.

Theelepels

Niet te weinig product gebruiken dus. Staat genoteerd. Maar hoeveel moet je dan wél gebruiken? Dr. Jetske Ultee stelt dat je ongeveer 2 milligram zonnebrand op iedere vierkante centimeter van je huid moet aanbrengen om de SPF te halen die op de verpakking staat. Maar om je lichaam nou te gaan opmeten en in vierkante centimeters te verdelen, gaat ook weer wat ver.

Om de ingewikkelde rekensom wat concreter te maken, zetten we de hoeveelheden om in theelepels. Met die regel zou je dan uitkomen op ongeveer een halve theelepel zonnebrandcrème voor je gezicht. Voor je hals heb je ook een halve theelepel nodig. Twee volle theelepels ben je al snel kwijt als je je armen en schouders goed wilt insmeren. Ook voor je borst, buik en rug heb je twee royale theelepels SPF nodig, net als voor je voeten en benen. Good to know! 

Bron: NSMBL, Grazia | Beeld: iStock

Laatste nieuws