Spaans hof deelt prachtige foto’s koning Felipe voor jubileum

De koning toont zich op z'n meest vorstelijk.

Komende woensdag is het zover: dan is het exact tien jaar geleden dat koning Felipe werd geproclameerd als nieuwe koning van Spanje, na het aftreden van z’n vader, koning Juan Carlos I eerder die maand. Voor de gelegenheid deelt het Casa Real enkele dromerige foto’s van de vorst!

Jubileum

Na maanden vol schandalen, gezondheidsproblemen en ophef, maakte koning Juan Carlos op 2 juni 2014 bekend dat hij zou aftreden. Zoon Felipe, de toenmalige prins van Asturias, moest het stokje van hem overnemen.

Sindsdien heeft Felipe zich met ziel en zaligheid ingezet voor de goede zaak, en vooral: zoveel mogelijk afstand genomen van de decadentie, corruptie, overspeligheid en frivoliteiten die z’n vader aan het eind van z’n regeerperiode zo kenmerkten.

Met z’n grote liefde, Letizia aan z’n zijde en twee prachtige dochters, Leonore en Sofía, vond op 19 juni 2014 z’n proclamatie plaats.

Felipe proclamatie 2014
Beeld: NL Beeld

Jubileum

Omdat de nuchterheid regeert aan het Spaanse hof, hoeven we van hen geen grootse glamour te verwachten. De kiekjes die het hof voor de gelegenheid heeft vrijgegeven, tonen de koning in z’n werkkamer in het Zarzuelapaleis. Verantwoordelijk, plichtsgetrouw, en sober, maar daarom niet minder stijlvol!

Beeld: NL Beeld

Alsof dat nog niet genoeg was, deelde het Spaanse hof ook nog een reeks prachtige zwart-wit-foto’s. Zeg nu zelf: dit lijkt toch regelrecht uit een klassieke Hollywood-film te komen?

Beeld: NL Beeld

Het helpt natuurlijk dat koning Felipe beschikt over een piekfijn stijlgevoel – zo werd hij met dank aan z’n chique verschijning bij Wimbledon vorig jaar al uitgeroepen tot regelrechte modekoning.

Jubileumviering

Er wordt komende woensdag natuurlijk ook een klein feestje gevierd om de koning in ’t zonnetje te zetten. Zo vindt er een militaire parade plaats op het Patio de la Armería, een plein dat tussen het Koninklijk Paleis en de Almudena-kathedraal ligt in Madrid. Deze wordt door de royal family gevolgd vanaf en balkon.

Vervolgens vindt er een receptie plaats in de Gasparini-zaal met honderd gelukkige genodigden, onder wie negentien mensen die een ridderorde mogen ontvangen. Hierbij is bovendien een bijzondere rol weggelegd voor prinses Leonore – zij zal de prijs uitreiken aan de jongste ontvanger. Zo krijgt de achttienjarige prinses weer een mooie kans om zich te tonen als de toekomstige opvolger van haar vader.

Uiteraard staan er nog veel meer plechtigheden op de agenda gedurende de rest van de dag, en wordt er ondertussen buiten van alles georganiseerd voor het grote publiek. Bovendien weet El Debate te melden dat de feestelijkheden tot juni volgend jaar zullen duren, op verschillende locaties door heel Spanje. Dat belooft nog veel goeds!

Bron: El Debate, El País | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws