Brrrr: Frederik en Mary koelen af bij officieel bezoek aan Groenland

Haal die winterjassen maar weer uit de kast!

Hoewel ze eerder deze week nog in zomerse sferen met zoon Christian konden vieren dat hij geslaagd was voor z’n examens, is het de komende dagen andere koek voor de Deense koning Frederik en koningin Mary!

Groenland

Hoewel Groenland een flink eind bij Denemarken vandaan ligt, is het eiland in het Noordpoolgebied toch onderdeel van het Deense koninkrijk. En zoals het een kersvers koningspaar betaamt, moet er dan natuurlijk wel een bezoekje aan de regio afgelegd worden!

Het valt overigens te hopen dat Frederik en Mary hun wollen mantels en vorstelijke truien nog niet hadden opgeborgen nu de zomer z’n intrede heeft gedaan. In Groenland liggen de temperaturen namelijk gewoon om en nabij het vriespunt. Brrr!

Aankomst

Gisteren kwam het koningspaar geheel in stijl aan met hun home away from home, de Dannebrog, te Pittufik. Hier werd het paar hartelijk ontvangen door verschillende lokale prominenten. In de middag stond vervolgens een bezoekje aan de Noord-Groenlandse plaats Qaanaaq op de agenda.

Fred heeft zelf een bijzondere band met deze plaats: zo’n 24 jaar geleden was dit namelijk het start- en eindpunt van ‘Expeditie Sirius 2000’, een bijna 2800 kilometer lange tocht met hondensleeën door het prachtige – maar barre – Groenlandse landschap, die vier maanden duurde.

Het bezoek aan de regio stond dan ook garant voor een flinke dosis nostalgie. Zo bleek de exacte slee waarmee Frederik zijn tocht maakte nog altijd goed bewaard te zijn!

Ook voor Mary had het bezoek een klein sentimenteel randje: als kersverse kroonprinses was Qaanaaq namelijk ook één van de locaties die zij met haar echtgenoot bezocht vlak na hun huwelijk.

Druk programma

Het koningspaar is de rest van de week nog in Groenland te vinden. Zij zeilen met hun Dannebrog van locatie naar locatie, en doen zo een flink aantal steden aan de westkust van het eiland aan. Hierbij worden cultuur en lokaal ondernemerschap gevierd.

Overigens hoeven we hiervan geen grootse pracht en praal te verwachten – naast enkele recepties houden Hunne Hoogheden het nuchter. Zo zien we in het programma verschillende keren een ‘Kaffemik‘ gepland staan. En dat is dus gewoon een lekker momentje koffie met de locals, die zich op hun best kunnen tonen aan het vorstelijk tweetal. Ze zijn ook zo lekker gewoon gebleven!

Bron: Kongehuset.dk, Royal Central | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws