Maakt het leven mooier

Prins Harry neemt controversiële award in ontvangst

Uiteraard werd hij bijgestaan door zijn trotse echtgenote.

Prince Harry and Meghan Markle visit Nigeria as part of Invictus Games Anniversary celebrations

Gisteravond stond er een bijzonder uitje op de agenda voor prins Harry en hertogin Meghan! In het Dolby Theatre vond de uitreiking van de zogenaamde 'ESPY Awards' plaats, een prijzenceremonie die wordt georganiseerd door de Amerikaanse sportzender ESPN. Hier werd Harry geëerd met de Pat Tillman Award, maar dat was niet geheel zonder controverse...

Avondje uit

Harry werkt hard aan allerhande Netflix-projecten, Meghan is druk bezig met jam uitdelen aan rijke vrienden, en tóch vinden de Sussexes tussendoor nog tijd om op te komen dagen bij de nodige glamour-evenementen.

Zo ook gisteravond! Toen verscheen het echtpaar namelijk bij de ESPY's.

Embed from Getty Images

In het Dolby Theatre te Los Angeles werden volop atleten en sporthelden geëerd, met niemand minder dan Serena Williams als presentatrice voor de avond.

Op de rode loper zagen we Haz en Megs verschijnen in subtiel glamoureuze looks – een net pak voor hem, en een sleek japonnetje voor haar. Volgens People Magazine zou Meghans jurk een custom exemplaar zijn van Oscar de la Renta. Deze combineerde zij met een set zwarte Celine-stiletto's en een subtiele selectie juwelen. Love her or hate her, je kunt moeilijk ontkennen dat Meghan altijd piekfijn voor de dag weet te komen.

Controversiële award

Tijdens de avond mocht Charles' jongste zoon de Pat Tillman Award in ontvangst nemen, een beslissing die niet bij iedereen in goede aarde viel. De award is vernoemd naar Pat Tillman, een voormalig NFL-speler die zijn carrière opgaf om het Amerikaanse leger te dienen. Hij overleed in 2004 op 27-jarige leeftijd in Afghanistan. De award die in zijn naam is opgericht, is bedoeld om militaire veteranen te eren die anders deze erkenning niet zouden krijgen. En tja, aan (h)erkenning geen gebrek natuurlijk voor de Britse prins.

Zelfs de moeder van Pat Tillman, een voormalig NFL-speler die zijn carrière opgaf om het leger in te gaan, was niet blij met de keuze voor Harry als ontvanger. Zo duidde zij de prins als een 'controversieel en verdeeldheid zaaiend figuur'. Zo stelde Mary Tillman: "Er zijn veel gepastere ontvangers te bedenken – individuen die niet het geld, de middelen, de connecties, en het privilege hebben van prins Harry."

Voorafgaand aan het prijzengala kreeg prins Harry dan ook het vriendelijke edoch dringende verzoek om deze award niet aan te nemen. Zender EPSN sprak echter hun steun voor de prins uit: hij ontving 'm namelijk vanwege zijn inzet bij het opzetten van de Invictus Games, een jaarlijks sportevenement voor veteranen.

Speech

Harry verscheen gisteravond dan ook in Los Angeles om de prijs in ontvangst te nemen. Tijdens zijn speech refereerde hij subtiel aan de controverse, en reikte hij de moeder van de overleden soldaat een olijftak aan. "Haar inzet voor Pats nalatenschap is diep persoonlijk, en dat respecteer ik. De band tussen een moeder en zoon is voor eeuwig, en overstijgt zelfs het grootste verlies", aldus de Duke of Sussex.

https://www.youtube.com/watch?v=8cvD8CWLWgU

Verder bracht de prins in zijn korte toespraak een ode aan de 'gehele dienst-gemeenschap'. "Vanavond vieren we genezing door sport", stelde Harry. "We zullen niemand achterlaten."

Ondanks alle wrijving zag het er in elk geval uit alsof de Sussexes het prima naar de zin hadden. Gelukkig maar!

Bron: The Daily Mail | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld