Maakt het leven mooier

Waarom je moet oppassen met het gebruik van een wimperserum

Wimperserums onschuldig? Lang niet altijd.

Droom jij ook van langere, vollere wimpers? Misschien grijp je dan weleens naar een wimperserum. Wimperserums zouden de groei en het volume van je wimpers een boost geven, maar dat is absoluut niet zonder risico's. Dít zijn de gevaren van het gebruik van een wimperserum.

Wimperserum

Een wimperserum belooft je wimpers sneller te laten groeien en gezonder te maken, zodat ze langer en voller worden. Op TikTok worden talloze serums aangeboden en gepromoot met soms verbluffende resultaten. Helaas blijkt de werkelijkheid echter iets anders te zijn dan wat de video’s ons doen geloven. Veel wimperserums zorgen er namelijk voor dat wimpers sneller afbreken. Oeps…

Schadelijke ingrediënten

Een van de stoffen die tot een paar jaar geleden nog in wimperserums werd gebruikt, is bimatoprost. Dit stofje stimuleert de haargroei, maar bleek helaas ook pigmentvlekken op de oogleden en een blijvend veranderde oogkleur bij gebruikers te veroorzaken. Inmiddels is bimatoprost in Europa verboden in wimperserums. Omdat bimatoprost een medicijn is, werd het in 2018 verboden als bestanddeel in cosmetica.

Maar helaas betekent dat niet dat zonder bimatoprost wimperserums nu wél veilig zijn. Vaak bevatten de serums stoffen waar weinig tot geen onderzoek naar is gedaan, waardoor andere vervelende bijwerken niet kunnen worden uitgesloten. Fabrikanten hebben als alternatief voor bimatoprost prostaglandine-analogen toegevoegd, zoals isopropylcloprostenaat en ethylprostenolamide in verwerkt zijn. Dit zijn allemaal moeilijke namen waar weinig over bekend is en die nog niet als medicatie zijn aangemerkt, en daarom ook nog niet verboden zijn in cosmetische producten.

Vreemde bijwerkingen

Helaas mogen wimperserums die deze stofjes bevatten dus nog steeds worden verkocht in Europa. Oogarts Richard Zegers verwacht dan ook dat de meldingen van de vreemde bijwerken verwant zijn aan deze stoffen. Denk hierbij aan bijwerkingen zoals chronische ooglidrandontsteking, dermatitis en rosacea. “Er worden nu stoffen gebruikt in wimperserums waar geen onderzoek naar is gedaan. Je zou kunnen zeggen dat dat misschien nog kwalijker is”, vertelde oogarts Richard Zegers al eens aan consumentenprogramma Radar. Misschien toch maar stoppen dus!

Bron: Dingen voor Vrouwen, Radar, Margriet | Beeld: Adobe Stock