Maakt het leven mooier

Wat je moet weten over de verzekeringsopties voor je scooter

Heb jij je eigen scooter gekocht en sta je nu te popelen om de weg op te gaan? Dat is natuurlijk hartstikke begrijpelijk. Wat is er nou leuker dan met je eigen scooter op pad? Die vrijheid is natuurlijk onbetaalbaar. Voordat je volop kunt genieten van de vrijheid van je eigen scooter moet je wel nog een paar dingen regelen. Ten eerste moet je natuurlijk je rijbewijs hebben, een helm en uiteraard een verzekering. Maar hoe zit dat nou met die scooterverzekering? Dat is precies wat jij in deze blog gaat lezen. Laatste stap: eenvoudig een scooter verzekering afsluiten!

De wettelijk verplichte scooterverzekering

In Nederland is iedereen verplicht om een scooterverzekering af te sluiten. Je mag ook absoluut niet de weg op zonder verzekering. De wettelijk verplichte verzekering is een WA verzekering. Dit is de meest beperkte basisverzekering die er is. Deze verzekering dekt alleen de schade aan anderen. Stel dat je een ongeluk hebt met de scooter, dan wordt door de WA verzekering alleen de schade aan de tegenpartij betaald. Alle schade die je zelf maakt aan je eigen scooter of spullen, moet je gewoon zelf betalen. Dit is dus niet heel erg uitgebreid. Veel mensen kiezen er dan ook voor om te gaan voor een uitgebreidere verzekering.

De basisverzekering

De WA verzekering is dus een basisverzekering die iedereen minimaal moet hebben. Maar je kunt er ook voor kiezen om een uitgebreide basisverzekering te kiezen. Je hebt dan twee opties, namelijk WA+ of All Risk. Dit zijn net zoals de WA verzekering basisverzekeringen, maar met een uitgebreidere dekking.

De WA+ verzekering

De WA+ verzekering is een uitbreiding van de WA verzekering. Naast schade aan anderen dekt deze verzekering ook schade aan de eigen scooter door diefstal, brand of storm. Schade aan helmen en accessoires wordt ook gedekt door deze verzekering. Let op: alleen schade door brand, diefstal of storm aan eigen scooter wordt gedekt. Als jij dus een ongeluk hebt en daardoor schade aan je scooter hebt, wordt dit niet gedekt door de WA+ verzekering.

De All Risk verzekering

Wil je je scooter echt goed beschermen? Dan kies je het best voor een All Risk verzekering. Een All Risk verzekering is de meest uitgebreide basisverzekering die je kan hebben. Deze verzekering dekt schade aan anderen net zoals de WA en WA+ verzekering. De All Risk verzekering dekt ook schade door diefstal, brand en storm en helmen en accessoires zoals de WA+ verzekering. Maar wat de All Risk verzekering onderscheidt van de andere verzekering is dat schade aan eigen bromfiets ook wordt gedekt. Niet alleen door diefstal, brand of storm, maar ook bijvoorbeeld na een aanrijding.

Nog uitbreiden met aanvullende verzekeringen

Ben je nog niet helemaal tevreden met de dekking van de All Risk verzekering? Dan kun je nog uitbreiden met aanvullende verzekering. Dit kun je trouwens ook doen als je kiest voor een WA of een WA+ verzekering. Aanvullende verzekeringen zijn een soort extra’s die je kunt toevoegen aan je basisverzekering.

Aanvullende verzekeringen bieden dekking die niet onder de basisverzekering valt. Je hebt verschillende soorten aanvullende verzekeringen voor de scooter. Zoals de opzittende verzekering die een bedrag uitkeert als jezelf of een passagier blijvend invalide raakt of overlijdt. Of de Rechtshulp Verkeer verzekering voor juridische bijstand bij conflicten in het verkeer. Je kunt ook nog een Pechhulp verzekering afsluiten zodat je een haal- en brengservice hebt als je met pech langs de weg staat.

Scooterverzekering voor 16-jarigen

Als je 16 bent mag je zelf een scooter kopen en hierop rijden. Maar is er ook een scooterverzekering 16 jaar? Met andere woorden: mag je met 16 een verzekering afsluiten? Ja, dat is zelfs heel erg slim! Want dan begin je al heel jong met het opbouwen van schadevrije jaren, wat beter is voor de premie die je moet betalen.

Beeld: Pexels