Glamour met een knipoog

Janny van der Heijden wilde nooit op tv: 'Ik dacht, dan gaat iedereen natuurlijk een mening hebben'

Inmiddels is ze niet meer weg te denken uit Heel Holland Bakt, maar het had niet veel gescheeld of Janny van der Heijden was nooit op de buis verschenen. De presentatrice heeft lange tijd gedacht dat ze niet in beeld wilde - en toch heeft ze er nu absoluut geen spijt van.

Janny van der Heijden wilde nooit op tv

Afgelopen weekend was het zover: een nieuw seizoen Heel Holland Bakt ging van start! Met - als altijd - Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden als lieftallige jury. In gesprek met het AD doet Janny een bijzondere onthulling: ze had zelf nooit de wens om op televisie te komen! Toch bevalt het haar nu hartstikke goed. "Zolang je maar dicht bij jezelf blijft, is het goed en werkt het.”

Liever achter de schermen

In de eerste aflevering van Heel Holland Bakt staat er een wel heel speciaal thema centraal: Janny van der Heijden! Voor het spektakelstuk moeten de kandidaten een jurk voor het elegante jurylid bakken, en Janny zelf lijkt te genieten van haar rol als stralend middelpunt van de aflevering.

En toch heeft ze jarenlang volgehouden: ik ga niet op tv. Als culinair expert was ze al langere tijd actief bij de krant en televisie, maar dan wel áchter de schermen. "Ik heb best veel mensen zien veranderen doordat ze op televisie kwamen en tot celebrity werden gebombardeerd," zegt Janny. "Ze gingen denken dat ze speciaal waren. Maar it’s a job, en niet meer dan dat. En wat mezelf betreft op televisie dacht ik: zo’n vrouw met parels en gelakte nagels, daar gaat iedereen natuurlijk een mening over hebben. Laat mij maar achter die schermen."

Heel Holland Bakt

Toch werd Janny - tot haar eigen verbazing - gevraagd om jurylid te zijn voor de Nederlandse versie van Heel Holland Bakt. Dat wilde ze wel overwegen, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. "Twee dingen waren voor mij heel belangrijk. Dat ik kon zeggen wat ik wilde, mijn eigen teksten kon uitspreken: ik ben zeker van wat ik weet op mijn eigen vakgebied. En ik wilde mezelf kunnen zijn. Als de vrouw met de parels en de nagels die ik ben. Die vrijheid is er volkomen."

Rolmodel

Inmiddels ziet de presentatrice haar bekendheid juist ook als iets positiefs. "Ik ben er nooit op uit geweest, ik was al achterin de 50 toen het begon. Maar juist dat heb ik heel erg omarmd. Ik laat zien dat het leven niet ophoudt boven de 55 en wil daarin een rolmodel zijn", vertelt ze. "Meetellen in de maatschappij is heel belangrijk voor gezond ouder worden, daar kunnen we hier echt iets in veranderen."

En die negatieve reacties waar ze aanvankelijk bang voor was? "Natuurlijk zijn er mensen die mij maar elitair vinden, maar ik heb gelukkig geen echte haters. Ik krijg toch vooral veel dm’etjes van mensen die me een voorbeeld vinden met een maatje meer."

'Blijf alsjeblieft met beide benen op de grond staan en realiseer je dat het niet meer dan een baan is.'

Bekendheid op latere leeftijd

Een aantal jaar terug sprak Beau Monde al met Janny over de voordelen van bekend worden op latere leeftijd. "Je weet dat er een leven buiten de spotlights is", legde ze destijds uit. "Ik heb mensen door bekendheid zien veranderen, dat ze menen speciaal te zijn. Vooral bij jonge mensen, die snel bekend zijn geworden, zie je dit."

"Televisie maken is een vak. Je hebt het geluk dat je daarmee in de spotlights mag staan, want dat is leuk en het biedt voordelen, maar je bent niet bijzonder. Blijf alsjeblieft met beide benen op de grond staan en realiseer je dat het niet meer dan een baan is. Ik vind dat bekende mensen een voorbeeldfunctie hebben. Vul dit in met positieve en niet met negatieve beeldvorming."

Celebrity
  • AD, Beau Monde archief
  • NL Beeld