Maakt het leven mooier

Harry en Meghan over online pesten: 'Bescherm kinderen tegen digitale wereld'

De twee lanceren een nieuw project waarmee ze online pesten en de gevolgen ervan willen tegengaan.

Na het beruchte televisieoptreden met Oprah in 2021 hebben prins Harry en Meghan Markle geen gezamenlijke interviews meer afgelegd. Tot nu! De twee gingen met CBS in gesprek over hun nieuwe initatief, waarmee ze support willen bieden aan ouders van kinderen die beschadigd zijn door online media.

Online media

Het hele interview zal 4 augustus uitgezonden worden, maar CBS deelt nu alvast een preview van het gesprek. Daarin vertelt Meghan over hun onvoorwaardelijke liefde voor Archie en Lilibet, en hun verlangen als ouders om hen te beschermen. "Ze zijn drie en vijf. Ze zijn geweldig”, zegt ze over haar kinderen. “Het enige wat je als ouders wilt doen is ze beschermen. En we kunnen zien wat er in de digitale wereld gebeurt. We weten dat er veel werk aan de winkel is en daar willen we graag aan meehelpen.”

The Parents Network

Harry benadrukt daarnaast dat het essentieel is om als ouder te weten "hoe je moet helpen". En dat is niet altijd makkelijk. Juist daarom lanceren ze binnenkort hun nieuwe project, The Parents Network, waarmee ze kinderen wegwijs willen maken in de wereld van sociale media. "We kunnen zien wat er allemaal gebeurt in de digitale wereld, en we weten ook dat daar nog veel werk aan de winkel is", verklaart Meghan. "En we zijn blij dat we op deze manier onderdeel kunnen zijn van een positieve verandering".

Daarnaast willen ze zich met hun project ook richten op de ouders van kinderen die het slachtoffer zijn van online pesten. "Het is inmiddels zo erg, dat eigenlijk iedere ouder een eerste hulpverlener moet kunnen zijn", zegt Harry. "En zelfs de beste hulpverleners kunnen niet alle tekenen van zelfmoordneigingen herkennen. Dat maakt het zo ontzettend eng."

Harry en Meghan

Ook de Duke and Duchess of Sussex zelf krijgen regelmatig te maken met nare reacties en haatdragende berichten. Door de jaren heen zijn er in de Britse pers heel wat wilde verhalen verschenen over prins Harry en Meghan, die eindeloze woedende reacties bleven oproepen. De telefoonhacks waar de hertog van Sussex slachtoffer van was, hebben hier natuurlijk ook een rol bij gespeeld. En dat gaat je niet in de koude kleren zitten, natuurlijk.

Eerder deze week nog, gaf Harry aan dat hij Meghan om deze reden niet meer mee ‘durft’ te nemen naar z’n moederland. “Er is maar één enkel persoon nodig, één iemand die dit spul leest, die besluit actie te ondernemen op basis van wat zij gelezen hebben. En of dat nu met een mes of een zuuraanval is…dit zijn oprechte zorgen voor me. Het is één van de redenen dat ik mijn vrouw niet mee terug neem naar dit land”, aldus Harry.

Bron: CBS, Beau Monde archief | Beeld: Videostill YouTube CBS