Maakt het leven mooier

Joost Klein wordt niet vervolgd na 'incident' tijdens Songfestival

Er zou niet genoeg bewijs zijn.

The Netherlands' Joost Klein Disqualified From Eurovision - Malmo

Van een duizelingwekkend hoge plek bij de bookmakers, tot z'n uiteindelijke diskwalificatie vlak voor de grote finale – het Songfestival-avontuur van Joost Klein was een absolute achtbaan. Na maanden van stilte en onduidelijkheid, heeft het Zweedse Openbaar Ministerie (OM) vandaag ein-de-lijk maar toch de knoop doorgehakt: Joost wordt niét vervolgd.

Diskwalificatie

Na z'n geweldige show tijdens de halve finale viel de lang gekoesterde Eurovisie-droom van Joost op spectaculaire wijze uiteen. Zo diende een medewerkster van de Zweedse omroep een klacht in tegen de artiest, en claimde dat hij haar 'bedreigd' had. Na lang bakkeleien besloot de European Broadcasting Union (EBU) dan ook om Joost te diskwalificeren. "Terwijl de gerechtelijke procedure voortduurt, zou het niet gepast zijn voor hem om verder te gaan in de wedstrijd”, stelde de EBU destijds.

De Nederlandse delegatie reageerde woedend. Zo sprak AVROTROS schande van het 'schokkende en disproportionele besluit', en kon commentator Cornald Maas z'n woede nauwelijks onder stoelen of banken steken toen hij per ongeluk voor de camera's de woorden 'F*ck de EBU' sprak.

Geen vervolging

Vandaag is na maanden spanning dan eindelijk de kogel door de kerk: het Zweedse OM heeft besloten dat Joost vanwege een gebrek aan bewijs niet wordt vervolgd. Uit het onderzoek is gebleken dat Joost 'een beweging' gemaakt had, waarbij hij een camera raakte. Omdat het allemaal ontzettend snel gebeurde en de verhalen van de cameravrouw en Joost van elkaar verschillen, is er naar verluidt niet te achterhalen wat er nu echt gebeurd is.

"Vandaag wordt het onderzoek gesloten, omdat niet bewezen kan worden dat de daad voor echte angst heeft gezorgd en dit de intentie van de man (Joost, red.) was", aldus aanklager Fredrik Jönsson.

En nu?

Noch Joost, noch omroep AVROTROS hebben tot nu toe op het nieuws gereageerd. De omroep gaf enkele weken na de diskwalificatie aan dat zij twijfelden over een toekomstige deelname, tenzij er structurele veranderingen doorgevoerd werden bij de organisatie. Naast de diskwalificatie van Klein zou er achter de schermen namelijk een 'onveilige sfeer' geheerst hebben, waar achteraf verschillende delegaties hun beklag over deden bij de EBU.

Wat er precies gaat gebeuren met de volgende editie, die plaatsvindt in Zwitserland, moet dus nog blijken. Wordt vervolgd!

Bron: NU.nl | Beeld: NL Beeld

Celebrity
  • Beeld: NL Beeld