Maakt het leven mooier

Prins William maakt tongen los met baard

Een nieuwe look voor de prins van Wales!

Royals at the Spain - England Euro 2024 final

Zelf zat hij niet eens op de tribune bij de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen, maar toch werd prins William hét gesprek van de dag met z'n videoboodschap voor de Britse atleten. Want wat blijkt? De Prince of Wales laat z'n baard staan!

Een baard voor William

Felipe heeft er al jaren eentje, Harry laat 'm al even staan, en onze Willem-Alexander draagt de zijne met trots. Filip, Carl Gustaf, Harald en Charles doen het echter zonder. We hebben het uiteraard over baarden! Want gezichtsbeharing is al jaren – lees: eeuwen – een hot topic voor mannelijke royals.

Dit harige onderwerp staat nu opnieuw in de spotlights, omdat prins William in z'n videoboodschap aan de Britse Olympiërs verscheen met een flinke hoeveelheid baard.

Het is natuurlijk al even geleden dat we Wills met een baard hebben gezien – om precies te zijn zo'n zestien (!) jaar. Bij de traditionele kerstwandeling te Sandringham in 2008 kwam de oudste zoon van Charles met een stijlvol casual baardje tevoorschijn.

Embed from Getty Images

Glad geschoren

Hoewel je misschien zou denken dat je als royal prima zelf kunt bepalen of je je baard laat staan, blijkt de vork toch anders in de steel te zitten. Zo zou Wills begin 2009 op verzoek van z'n oma, Queen Elizabeth, z'n gezicht weer glad geschoren hebben. Dat had alles te maken met protocollen die destijds geldden in het Britse leger, waar William in de luchtmacht aan de slag ging als reddingspiloot. Al die jaren dat hij officieel in dienst was bij de Royal Air Force, was het dus niet toegestaan dat de prins een snor of baard liet staan.

Deze regels waren zelfs zó diep ingebakken in de Britse militaire protocollen, dat de luchtmacht ze pas in 2019 versoepelde, en de landmacht eerder dit jaar.

Het baardje van Harry

In Spare, die omstreden memoires van prins Harry, vertelde hij nog dat hij z'n grootmoeder specifiek om toestemming had gevraagd voor het dragen van een baard tijdens z'n bruiloft. Volgens de hertog van Sussex liep dit uit op een oeverloze discussie met z'n oudere broer, die bleef benadrukken dat het 'not the done thing' was. Uiteindelijk zou 'Willy' hebben toegegeven dat hij vooral bitter was dat hij óók geen baard mocht laten staan voor de grote dag met Kate.

Wie weet: zou Wills nu dan eindelijk dat lang gekoesterde baardje mogen behouden? De tijd zal het leren!

Bron: Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld