Maakt het leven mooier

Tips voor het inrichten van ruimtes

Met de juiste styling kan je de sfeer en de functionaliteit van je huis aantrekkelijker maken.

Interieur opleiding

Sta jij op het punt om een huis te kopen of wil jij je inrichting volledig omgooien? Het inrichten van ruimtes kan een moeilijke maar wel een hele leuke opdracht zijn. Er is vaak zoveel keus dat je bijna niet weet waar je moet beginnen. Je wilt immers geen verkeerde keuze maken. Met de juiste styling kan je de sfeer en de functionaliteit van je huis aantrekkelijker maken. Wil jij graag de wauw factor creëren en er beter in worden? Dan kan je naast het lezen van tips er ook voor kiezen om een cursus interieurstyling te volgen. Laten we eerst beginnen met tips voor het inrichten van ruimtes.

1. Kies een kleurenpalet en maak gebruik van licht

Het begint vaak met het uitzoeken van kleuren, want welke kleuren passen bij elkaar en wil je juist warme of koele tinten? Kies dus vooral kleuren die passen bij de gewenste sfeer. Natuurlijke kleuren zoals wit, grijs en beige vormen vaak een mooie basis. Hierbij kun je vaak levendige accentkleuren aan toevoegen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om buiten je comfortzone te stappen en de kans te wagen door fellere kleuren te kiezen.

Daarnaast speelt verlichting een belangrijke rol in interieurstyling. Je kan gebruik maken van een combinatie natuurlijke lichtbronnen met bijvoorbeeld kunstmatige verlichting. Door verschillende soorten licht met elkaar te combineren creëer je een warme sfeer.

2. Vul de ruimte met de juiste meubels

Probeer een combinatie te maken tussen uitstraling maar ook comfort. Neem als voorbeeld een bank. Niet elke designbank is nou eenmaal zo praktisch en comfortabel. Je zal waarschijnlijk veel uren spenderen op je meubels.

Probeer ook een goede balans te vinden tussen meubelstukken, zoals een bank, kasten en kleine meubels, zoals bijzettafels en stoelen.

3. Voeg een vleugje van je eigen persoonlijkheid toe

Het toevoegen van persoonlijke accenten maakt een huis echt een thuis. Voeg accessoires toe zoals kussens, kunstwerken en foto's die je persoonlijke stijl weerspiegelen. Met deze details geef je de ruimte een unieke en persoonlijke touch.

4. Behoudt de functionaliteit van de ruimte

Het liefst wil je graag een combinatie van een mooie uitstraling en een functionele ruimte. Denk goed na over je indeling. Je kunt de ruimte ook eerst uittekenen. Want waar wil je alles hebben en past het allemaal wel binnen de beschikbare ruimte? Een belangrijk onderdeel is vooral opbergruimte. We zijn vaak overspoeld met spullen. Niks is zo vervelend wanneer alles maar in de weg of in het zicht staat.

5. Werk met texturen

Wil jij graag je ruimte interessanter maken? Maak gebruik van verschillende texturen. Combineer bijvoorbeeld zachte materialen, zoals kussens en tapijten met hardere oppervlakken. Je kunt hierbij denken aan houten tafels en metalen accenten.

Wil je jezelf verdiepen in interieurstyling?

Vind jij het leuk om ruimtes in te richten maar wil je graag meer weten over de in- en outs van interieurstyling? Je kunt ervoor kiezen om jezelf verder te ontwikkelen met een interieur opleiding.

Een cursus biedt je de tools, technieken en inspiratie om ruimtes professioneel te kunnen stylen. Misschien ontdek je wel je nieuwe talent of zit je te denken aan carrièreswitch. Het volgen van een cursus interieurstyling zorgt in ieder geval voor een goede basis voor het indelen van ruimtes.

Beeld: nia-academie.nl