Maakt het leven mooier

Wijn, kastelen, natuur en cultuur: Holiday bij het meer Kalterer See in Zuid-Tirol

Houd dat zomergevoel nog even vast! In Zuid-Tirol/Südtirol, de noordelijkste regio van Italië, geniet je in de herfst van prachtige najaarskleuren in de natuur, maar ook van warme dagen, zwemmen, hiken en dolce vita. Dankzij het milde Mediterraanse klimaat lijkt de nazomer hier eindeloos te duren.

Kalterer See

Wandelen tussen de wijngaarden, fietsen langs kastelen, zwemmen in de bergen... Het merenlandschap met Kalterer See - het warmste zwemmeer van de Alpen, Montiggler Seen in Eppan en Fennberger See in de Südtiroler Unterland is dé omgeving voor een actieve vakantie, dankzij de vele wandel- en fietspaden met uitzichten vol prachtige (najaars) kleuren.

Maar het gebied leent zich ook perfect voor wie wil ontspannen en genieten van de nazomer. Want dankzij het milde klimaat kun je nog lang in het najaar genieten van de zon. Neem een duik in het meer, relax op een ligbedje of breng een bezoek aan (een van) de tien pittoreske wijndorpen langs de Zuid-Tiroolse Wijnroute. Van gezellige restaurants en mooie architectuur tot lokale shops om souvenirs, wijn en delicatessen te halen. De regio staat bekend om zijn wijngaarden en grote variëteit aan druiven. Plof dus op het terras, bestel een glas lokale wijn en geniet van dit paradijsje onder de Zuid-Tiroolse zon.

Beeld: © TO Eppan - Helmuth Rier

10x Must-visit

Elk plaatsje langs de Zuid-Tiroolse wijnroute heeft zijn eigen charme en wijntradities. Van gezellige stad Kaltern/Caldaro (Kalterersee wijn) tot Eppan/Appiano, met het grootste wijngebied in Zuid-Tirol en bekend om z’n Pinot Blanc, vele kastelen en idyllische meren. Salorno/Salurn ligt aan de voet van steile rotswanden en heeft indrukwekkende architectuur. In Montan/Montagna op de panoramische hoogvlakte vind je weelderige fruitboom- en wijngaarden en de beste Blauburgunder/Pinot Noir van de regio. Een van de mooiste dorpjes in Italië - I borghi più belli d’Italia - is Neumarkt/Egna met zijn historisch dorpscentrum met arcades en statige palazzi.

Beeld: © IDM Südtirol/Alto Adige - Ivan Bortondello

Verder zijn ook wijndorpen Tramin/Tarmèno (lokale Gewürztraminer), Margreid/Magrè, Kurtatsch/Cortaccia, Kurtinig/Cortina (Sauvignon) en Auer/Ora (Lagrein) een bezoekje waard.

De Tiroler paden op

In Zuid-Tirol vind je de mooiste routes, van idyllische hikes tot meerdaagse tochten.

  • Three Castle Hike: een avontuurlijke wandeltocht met een scheut historie. De route voert je langs de kastelen Schloss Hotel Korb, Hocheppan Castle en Boymont Castle.
  • Schwarz Weiss trail: de enige lange- afstandsroute in Zuid-Tirol.
  • Rastenbachklamm Gorge: bijzondere wandeling door een prachtige kloof. Aanrader.
  • Wine trails, vijf leuke opties: de educatieve (en oudste) wine trail in Kurtatsch, de Gewürztraminer weg in Tramin, de Gschleier wine trail in Eppan, de Blauburgunder trail in Montan en Neumarkt en de wein.weg in Kaltern.
Beeld: © IDM Südtirol/Alto Adige - Benjamin Pfitscher

Laten we proosten!

  • WineSounds on the Alto Adige Wine Road: events in wijngaarden, kastelen en historische landgoederen langs de Zuid-Tiroolse wijnroute. 18 oktober t/m 2 november
  • Bio Herbstfest en Neumarkt: een festival dat in het teken staat van duurzaamheid, innovatie en gezondheid. 5 oktober
  • Castelmusika: wandelen door de kastelen van Eppan met muziek en culinaire hoogstandjes. 20 oktober
  • Op 5 oktober proef je de beste wijnen met de Kaltern Wine Culinarium, 19 oktober vindt de Tramin Wine Lane plaats en van 24 t/m 26 oktober is het Kaltern Pop Festival.
Beeld: © TO Suedtiroler Unterland - Albert Ceolan

Meer weten?

Dankzij het milde Mediterraanse klimaat geniet je in Zuid-Tirol van de ultieme autumn holiday. Meer informatie over de Kalterer See en zijn omliggende wijndorpen? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten voor jouw volgende avontuur in de Zuid-Tiroolse omgeving.

Aangeboden
  • Beeld: © IDM Südtirol/Alto Adige - Thomas Monsorno