Maakt het leven mooier

Dagcrème versus nachtcrème: wat is het verschil?

Mooi en gezond oud worden willen we natúúrlijk allemaal, en daar hoort een goede huidverzorging bij. 's Ochtends een dagcrèmepje, 's avonds een nachtcrème... Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? En is het een absolute must om ze beiden in huis te halen?

Als echte Beau Mondes weten we natuurlijk dat het belangrijk is om goed voor ons huidje te zorgen. Misschien heb je wel een uitgebreide skincare routine van tien stappen, of misschien smeer je dagelijks enkel met één vertrouwde dag- en nachtcrème. Maar is het überhaupt nodig om zowel een dag- als een nachtcrème aan je routine toe te voegen?

Ritme van de huid

Het korte antwoord is ja, het is inderdaad verstandig om 's ochtends een dagcrème en 's avonds een nachtcrème te smeren. Dit heeft alles te maken met de complexiteit van de huid. Je huid heeft namelijk een soort biologische klok, en heeft daarom behoefte aan verschillende dingen op verschillende tijdstippen.

Door dat ingebouwde biologische klokje in je huid, schakelt hij overdag naar de beschermmodus. Je huid weert zich dan actief tegen schade, zoals zonlicht en uitdroging. ’s Nachts wordt een andere modus ingeschakeld: eentje die actief bezig is met het herstellen van de schade door nieuwe cellen aan te maken. Deze celvernieuwing vindt plaats wanneer je slaapt.

Dagcrème versus nachtcrème

Vanwege de verschillende behoeftes van je huid op verschillende tijdstippen, is het heel belangrijk dat je overdag dagcrème gebruikt en ’s nachts nachtcrème.

Dagcrème bevat vaak lichtere ingrediënten die snel worden opgenomen. Ze bevatten meestal SPF om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Bovendien zitten er ook antioxidanten en hydraterende ingrediënten om de huid gedurende de dag te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vervuiling.

Nachtcrème is meestal rijker en dikker van textuur en bevat ingrediënten die de huid helpen herstellen en regenereren terwijl je slaapt. Denk aan actieve ingrediënten zoals retinol, peptiden, en hogere concentraties van hydraterende stoffen (bijvoorbeeld hyaluronzuur), die de huid helpen te herstellen en celvernieuwing stimuleren. Omdat je 's nachts niet aan de zon wordt blootgesteld, bevat nachtcrème geen SPF.

Een ding is duidelijk: met alleen dagcrème kom je niet uit de voeten. Sla beide soorten crèmes in, en je huid zal je alleen maar dankbaar zijn!

Bron: Marie Claire, Glamot, Beau Monde archief | Beeld: Adobe Stock