Maakt het leven mooier

Hiep hoera: jarige prins Hisahito is nu officieel volwassen!

Het Japanse keizershuis heeft de afgelopen jaren flink gewankeld. Strikte regels en protocollen hebben ervoor gezorgd dat na keizer Naruhito de troon een tak opschuift binnen de familie, met als gevolg dat z'n neefje, prins Hisahito, nu tweede in lijn is naar de troon. En deze jongeman is vanaf vandaag officieel volwassen!

Prins Hisahito, hier afgebeeld in augustus 2019, viert vandaag zijn 18e verjaardag.

Keizer Naruhito en keizerin Masako zijn de trotse ouders van hun dochter, prinses Aiko. Maar hoe geliefd de prinses ook mag zijn – het feit dat zij een vrouw is, betekent dat zij de Chrysantentroon aan haar neus voorbij ziet gaan. In haar plaats is oom Fumihito de aangewezen troonopvolger en is neefje Hisahito next in line. De jonge prins viert vandaag z'n achttiende verjaardag en dat betekent: de hoogste tijd om eens te spieken hoe het gaat met de toekomstige keizer!

Hisahito de troonopvolger

Alle verandering is traag en voor vorstenhuizen geldt dat des te meer. Te paleize vieren tradities immers hoogtij en worden protocollen – die elders wellicht archaïsch zouden voelen – in ere gehouden.

Daarom wordt voor de Chrysantentroon nog altijd vastgehouden aan erfopvolging via de mannelijke lijn, zélfs nu het hof een groot tekort heeft aan geschikte opvolgers. Met de geboorte van prins Hisahito op 6 september 2006 kwam er eindelijk een einde aan de discussie: als eerste mannelijke spruit aan 't hof sinds 1965, werd hij in één klap de redder van het Japanse hof.

Keizer Naruhito en keizerin Masako hebben te maken met een flinke opvolgingscrisis. (Beeld: NL Beeld / Avalon)

Jarige prins

Vandaag is de prins jarig en heeft hij officieel de volwassenheid bereikt. Hoewel dit normaliter gepaard gaat met de nodige feestelijkheden en pomp and circumstance, is daar vandaag geen sprake van.

Dat heeft overigens een goede reden: de toekomstige keizer zit namelijk in het laatste jaar van z'n middelbare school. Het hof heeft dan ook laten weten dat een officiële coming of age ceremony gepland staat voor de lente van 2025, nadat hij z'n examens heeft afgerond.

Kroonprins Fumihito en kroonprinses Kiko bij de kroning van koning Charles. (Beeld: NL Beeld / Abaca Press)

Dat is bovendien niet de enige breuk met traditie. In 2022 heeft de Japanse overheid de volwassenheidsgrens namelijk verlaagd van twintig naar achttien jaar. Voor z'n oudere zussen, prinsessen Mako en Kako, gold destijds dat zij pas op twintigjarige leeftijd deze ceremonie vierden.

Keizer in de dop

Naast z'n eindexamens, wordt prins Hisahito ook gestaag voorbereid op z'n toekomstige rol. Zo werd hij deze zomer regelmatig out and about gespot met z'n ouders bij allerhande royal duties.

Van cultureel festival tot wetenschap en van universiteit tot biotoop: de tienerprins werd in z'n nette pak van hot naar her gesleept. Hopelijk heeft de toekomstige keizer vandaag lekker kunnen genieten van z'n verjaardag tussen al z'n royal taken en het drukke studeren door!

Royalty
  • Nippon.com
  • NL Beeld