Maakt het leven mooier

Waarom Kate en Meghan nooit de tiara van Diana zullen dragen

Beide schoondochters van prinses Diana worden regelmatig gespot in juwelen van hun schoonmoeder. Maar de tiara die zij tijdens haar huwelijksdag droeg? Die zullen ze nooit in handen krijgen. En daar is een specifieke reden voor.

Waarom Kate en Meghan nooit de trouw tiara van Diana zullen dragen

Als we terugdenken aan de bruiloft van prinses Diana en Charles, denken wij direct aan de prachtige, extravagante jurk van Lady Di. Maar dat is lang niet het enige memorabele aan haar outfit: zonder de bijzondere tiara op haar hoofd is de look niet compleet. Waarom werd deze eigenlijk niet door Kate of Meghan gedragen op hun trouwdag?

De Spencer tiara

De tiara die Diana op haar huwelijksdag droeg is de Spencer Tiara. Dit juweeltje dateert uit het jaar 1919, toen de oma van Lady Di het als cadeau kreeg. "De tiara is al jarenlang in koninklijke kringen, want het werd ook door Diana's oma gedragen toen zij hofdame voor de Queen Mother was", vertelt Lauren Kiehna van The Court Jeweller aan Marie Claire.

Zij voegt daaraan toe: "Diana en haar zussen droegen de tiara allemaal op hun trouwdag, en die traditie is inmiddels ook al voortgezet naar de volgende generatie Spencer vrouwen. Diana's nichtje, Celia McCorquodale, droeg de tiara op haar bruiloft in 2018."

Diana en Charles op hun huwelijksdag (Beeld: NL Beeld / PA Images)

Toch kozen prinses Kate en hertogin Meghan voor andere koninklijke juweeltjes toen zij met de zoons van Diana trouwden. Maar daar is volgens Kiehna een hele logische reden voor: "Het was nooit een koninklijke tiara. Daarom droegen de koninklijke bruiden zoals de Prinses van Wales en de hertogin van Sussex hem niet tijdens hun bruiloft." Aha! Het was overigens best een bijzondere keuze van Diana om voor een familietiara te kiezen. Ook zij kreeg van koningin Elizabeth namelijk het aanbod om een tiara uit de koninklijke juwelendoos te dragen, maar de prinses koos liever voor een erfstuk uit haar eigen familie.

De tiara's van Kate en Meghan

Voor zowel Kate als Meghan was hun bruiloft de eerste keer dat ze een tiara uit de koninklijke juwelencollectie droegen. Prinses Kate leende de Cartier Halo tiara van koningin Elizabeth voor haar wedding met prins William in 2011. Meghan ging in 2018 voor de Diamond Bandeau tiara, die oorspronkelijk van koningin Mary was.

Prinses Kate koos voor een tiara van koningin Elizabeth (Beeld: NL Beeld)
Meghan in de Diamond Bandeau tiara op haar trouwdag (Beeld: NL Beeld)

Sinds haar bruiloft hebben we Meghan eigenlijk nooit meer in een koninklijke tiara zien verschijnen. Hartstikke zonde wat ons betreft, want het staat haar beeldig! Kate daarentegen geeft geregeld acte de présence met een royal diadeem op haar hoofd. Haar favoriet? De Lover's Knot tiara van koningin Mary. De Princess of Wales droeg dit juweeltje maar liefst elf (!) verschillende keren.

Kate droeg de met parels bezaaide Lover's Knot Tiara nog in 2023 (Beeld: NL Beeld)

Waar is de Spencer tiara nu?

Eén ding is duidelijk: de royal ladies hebben genoeg prachtjuweeltjes tot hun beschikking. Geen drama dus, dat ze de Spencer-tiara van hun schoonmoeder nooit zullen dragen. Maar - wie heeft die tiara dan wel in bezit?

Misschien niet geheel verrassend, maar de Spencer tiara blijft eigendom van de familie Spencer. Kiehna vertelt: "Toen ze de Prinses van Wales was, leende Diana de tiara regelmatig van haar vader en haar broer (Charles Spencer, red.). Laatstgenoemde heeft hem nu nog steeds in bezit. Uiteindelijk zal de tiara worden geërfd door de zoon van Charles, Louis Spencer."

Royalty
  • People, Marie Claire US
  • NL Beeld