Maakt het leven mooier

Prinses Ingrid Alexandra verlengt haar tijd in het leger: 'Ben hier helemaal op mijn plek'

Het militaire avontuur van de Noorse Ingrid Alexandra krijgt nog een vervolg. Na een half jaar hard werken, heeft ze met trots de titel van geniesoldaat verdiend, maar daar stopt het niet: de prinses zet haar basistraining voort en begint nu aan een gespecialiseerde beroepsopleiding binnen het leger.

Prinses Ingrid Alexandra verlengt haar tijd in het leger

Samen met 300 andere nieuwe soldaten begon prinses Ingrid Alexandra in januari aan haar basistraining bij het Engineer Battalion van het Noorse leger. En dat bevalt haar blijkbaar hartstikke goed, want de prinses blijft nog een stukje langer dan gepland om ook haar professionele opleiding te voltooien.

Geniesoldaat

Nu haar eerste dienst in het Geniebataljon erop zit, mag de Noorse kroonprinses zichzelf officieel 'geniesoldaat' noemen. "Dat wil zeggen, mijn voornaamste rol is het schieten van de CV90 (een gevechtsvoertuig, red.). Daarnaast hebben we veel spannende cursussen gevolgd en hebben we techniekgericht onderwijs gevolgd, zoals explosiecursussen", legt Ingrid Alexandra uit.

In eerste instantie zou haar diensttijd 12 maanden duren, maar deze is nu verlengd naar 15 maanden - niet alleen voor haarzelf, maar ook voor alle medesoldaten. Ze zal daarom pas in april volgend jaar afstuderen. Dat laat het Noorse hof weten, samen met een aantal stoere foto's van de prinses in actie:

Helemaal op haar plek

Aan de pers laat de militaire prinses nu weten helemaal op haar plek te zijn in het bataljon. "Ik heb het hier erg naar mijn zin. Het dagelijks leven is gevarieerd en we doen veel spannende dingen." Ook voor haar medesoldaten heeft ze veel lof: "Ze zijn ongelooflijk goed in het motiveren van elkaar en maken elke dag geweldig. Zonder hen zou ik hier niet zo gelukkig zijn."

"Ik word vaak uitgedaagd sinds ik hier ben gekomen. Ik denk dat het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat je veel meer kunt dan je denkt en dat je samen veel sterker bent. Of het nu in een team is of een sectie of een compagnie, je bereikt veel meer als je er niet alleen voor staat”, aldus soldaat Alexandra.

Prinses in het leger

Voordat de prinses aan haar training begon, werd er veel gespeculeerd over welke naam zij op haar badge zou dragen. Normaal wordt hier de achternaam voor gebruikt, maar ja... die gebruikt de Noorse royal family niet! Op haar badge staat daarom simpelweg 'Alexandra'.

Eerder werd al duidelijk dat Ingrid Alexandra absoluut niet anders behandeld wordt vanwege haar koninklijke titel. Volgens NRK moet ze naast de militaire training ook 'gewoon' de dagelijkse verantwoordelijkheden van een soldaat op zich nemen. Van vloeren dweilen tot bedden opmaken en lessen volgen: van de prinses wordt precies hetzelfde verwacht als van haar medesoldaten!

Royalty
  • NRK, Instagram @detnorskekongehus
  • NL Beeld