Deze zes dames zijn de toekomstige koninginnen van Europa. En zo vanzelfsprekend is dat niet, soms waren er heel wat wetswijzigingen voor nodig om ze dit plekje in de troonopvolging te geven. Welke inhuldiging kunnen we als eerst verwachten, en welke als laatst?
Zes koningin-inhuldigingen dus, de meeste vermoedelijk tussen 2045 en 2050. Eentje veel later en eentje aanzienlijk eerder, omdat de koning van Zweden ons het type lijkt dat ooit nog een tijdje van zijn pensioen zal willen genieten.
Kroonprinses Victoria
De kans is groot dat Victoria (44) van dit zestal als eerste de troon zal bestijgen. Haar vader, koning Carl XVI Gustaf kan met zijn 75 jaar nog best een tijdje mee, maar toch: ze is er klaar voor en heeft alle opleidingen en denkbare stages achter de rug om koningin te worden. Verwacht wordt dat ze te zijner tijd het Zweedse koningshuis wat transparanter zal maken. De relatie van haar vader met de pers is notoir moeizaam, Victoria gaat in alle opzichten soepeler met de media om. Gokje over de wissel: 2023, als de koning vijftig jaar heeft rondgemaakt en Victoria als 45-jarige een mooie leeftijd heeft om Majesteit te worden. En dan zou haar dochter Estelle op haar beurt op haar 11de promoveren tot nieuwe kroonprinses. We wachten nog even af!
Kroonprinses Elisabeth
De hertogin van Brabant wordt volgende maand 20 jaar en heeft haar studententijd nog voor zich liggen. De troonsopvolging is nog lang niet in zicht, maar kroonprinses Elisabeth van België bereidt zich al keurig voor: ze rondde een jaar af aan de Militaire Academie en gaat nu geschiedenis en politiek studeren in Oxford. Tien jaar voor haar geboorte was de wet al aangepast, zodat de eerstgeborene de troonopvolger zou zijn, ongeacht of het een meisje of een jongen is. Als Elisabeth ooit de troon bestijgt – misschien wel gezellig samen met collega Amalia in 2045? – zal ze de eerste soevereine koningin der Belgen zijn.
Kroonprinses Catharina-Amalia
Met Amalia (17) wordt na Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix een rijke traditie aan Nederlandse koninginnen voortgezet. Wilhelmina regeerde het langst van alle Nederlandse monarchen en maakte tussen 1890 en 1938 bijna 58 jaar vol. Afgaand op het gemiddelde van recentere generaties – Juliana was 32 jaar koningin, Beatrix 33 jaar – zou het tijdperk van koningin Catherina- Amalia rond 2045 in kunnen gaan. Eind dit jaar wordt de kroonprinses 18 en zullen we haar al wat vaker kunnen zien, al wil ze eerst nog in alle vrijheid rondreizen, stagelopen en studeren.
Kroonprinses Leonor
Prinses Leonor (15) van Spanje is momenteel de jongste kroonprinses van Europa. Net als collega-kroonprinses Elisabeth heeft gedaan, maakt ze nu haar middelbare school af in Wales, als klasgenoot van prinses Alexia. Sinds de inhuldiging van haar vader koning Felipe in 2014 draagt Leonor de Spaanse troonopvolgerstitel 'prinses van Asturia'. Tot 2006 was een eventueel jonger broertje voorgegaan, omdat Spanje zich vastklampte aan een wet uit de 11de eeuw. Oud-koning Juan Carlos liet al een decreet uitgaan om de opvolging gelijkwaardig te maken, maar dat vergt een aanpassing van de grondwet. En dat is zo ingewikkeld dat het een zegen is dat Leonor pas rond 2050 naar een leuke inhuldigingsjapon zal hoeven te gaan zoeken.
Prinses Ingrid Alexandra
Ze is nog gewoon prinses en geen kroonprinses. Ingrid (17) zal moeten wachten tot haar vader, kroonprins Haakon, de troon heeft bestegen, voor ze officieel kroonprinses wordt. Dat had nog wat voeten in aarde: pas in 1990 werd er een wet ingesteld dat het oudste kind, ongeacht het geslacht, de eerste is in de lijn van de troonopvolging. Ingrid zal daardoor, bij leven en welzijn, de eerste koningin van Noorwegen in haar eigen recht worden. Kroonprins Haakon gaat nog wel voor op zijn oudere zus Märtha Louise, aangezien de wet nu nog niet van kracht is. Zodra Haakon de troon bestijgt gaat dat wel gebeuren. Regerende Noren hebben een lange adem, Ingrid zal nog héél lang prinses zijn.
Prinses Estelle
Ook op een 'koningin Estelle' zullen we nog lang moeten wachten, haar moeder, kroonprinses Victoria, staat immers ook nog in dit rijtje. De Zweedse prinses is nu negen jaar oud en zou dus over een paar jaartjes kroonprinses kunnen worden, als Vic inderdaad binnenkort de troon bestijgt. Toen haar moeder geboren werd, gold nog dat jongens voorrang kregen in de troonopvolging. Daardoor was eerst Victoria's jongere broer, prins Carl Philip, de kroonprins. Die wet werd aangepast toen Victoria twee jaar oud was. Prinses Estelle heeft dus een primeur: ze is het eerste Zweedse prinsesje dat al sinds haar geboorte de beoogde troonopvolgster is.
- Hello!
- BrunoPress