Glamour met een knipoog

Geniet van de herfst in kleurrijk en schilderachtig Meran

Elk seizoen is prachtig in Zuid-Tirol, de noordelijkste regio van Italië, maar het najaar is misschien nog wel het mooist. Zeker in de omgeving van Meran/Merano, een van de afwisselendste regio’s in de Alpen. 

Geniet van de herfst in kleurrijk en schilderachtig Meran

Herfst in Meran

Dankzij het mediterrane klimaat en de vele zonuren duurt de nazomer in Meran heerlijk lang. De kleurrijke bladeren, het haast magische licht dat over de bergketens en besneeuwde toppen valt... Het schilderachtige gebied is in dit seizoen perfect voor de wandelaars en fietsers onder ons, met leuke routes langs historische plekken (denk: kastelen, oude kerken, ruïnes), mooie panorama’s en vele wijn- en fruitgaarden, waar men in de herfstmaanden druk zal zijn met het oogsten en plukken.

Beeld: © Marling / Armin Terzer

In Meran zelf vind je het beste van de alpine-mediterraanse cultuur en geniet je optimaal van la dolce vita: struin door de knusse winkelstraten en over sfeervolle wandelpromenades en pak een van de gezellige terrassen om te genieten van een lokale wijn onder de warme zonnestralen. Bezoek een museum of kasteel en leer meer over de regio en tradities. Voor wie optimaal wil ontspannen, is een bezoekje aan de Merano Thermal Baths de moeite waard. Zowel de actieve reiziger als de rustzoekende vakantievierder komt in Meran en omgeving dus helemaal aan z’n trekken.

Typisch Zuid-Tirol

Herfst in de Meran regio betekent törggelen, oftewel uitgebreid dineren met vrienden. Van begin oktober tot mid november worden in vele traditionele herbergen authentieke gerechten geserveerd als Schlutzkrapfen en Barley Soup. Het dessert bestaat meestal uit Krapfen pasteitjes en geroosterde kastanjes. Uiteraard eet je dit alles onder het genot van vele lokale wijnen.

Beeld: © IDM Südtirol/Alto Adige - Manuel Ferrigato

Trails & Chestnuts

Een aanrader zijn de Waalwegen, paden langs oude irrigatiekanalen. Je vindt ze in de dorpen rondom Meran, zoals Partschins/ Parcines, Marling/Marlengo en Schenna/Scena. De routes zijn makkelijk begaanbaar met prachtige uitzichten. In de herfst zijn die extra mooi dankzij de bontgekleurde bladeren.

Ook leuk: thema wandelingen als de Apple trail in Dorf Tirol/Tirolo, langs de appelgaarden. Of de Wine trail in Algund/Lagundo, een educatieve wandeling door - natürlich - wijngaarden, in de buurt van Plars Castle. Daarnaast is ook de Chestnut Experience Trail in Völlan een absolute aanrader, zowel voor jong als oud.

Beeld: © Lana Region - Patrick Schwienbacher

Je smaakpapillen worden verwend met allerlei lokale producten en events. Zo heb je de Radicchio Days in Deutschnonsberg/Alta Val di Non (tot eind oktober), Keschtnriggl Chestnut Days in Lana en omgeving en Tisens-Prissian/Tesimo-Prissiano (19-10 t/m 03-11) en het Törggelen Festival in Marling/Marlengo (06-10 en 13-10). Törggelen is een typische najaarstraditie in Zuid-Tirol.

Een ode aan de kastanjes vind je in Nals/Nalles op 3 en 10 oktober.

6x Must-visit

Van proeverijen tot concerten, Meran en omgeving op z’n gezelligst!

  • Autumn delights in Schenna/Scena: traditionele feesten, parades en muzikale festiviteiten. (Tot eind oktober)
  • Psairer Herbst - Autumn in Passeiertal/Val Passiria: meerdere evenementen om het najaar te vieren. Denk: concerten, wandelingen met gidsen en culinaire events met bijenhouders en kruidenexperts. (07-10 t/m 03-11)
  • Culinary Autumn Delights in Vöran/Verano: de naam zegt het al, veel lokale lekkernijen. (13-10)
  • Merano Grape Festival: één van de belangrijkste Europese wijnfestivals. Je vindt hier lokale producten, herfstgerechten uit de streek en fijne wijnen. (19 en 20-10)
  • Boerenmark in Algund/Lagundo: voor fijnproevers en liefhebbers van verse producten. (23-10 t/m 27-10)
  • Schlossweg Harvest Festival in Dorf Tirol/Tirolo: live muziek en fijne hapjes in het centrum van het stadje. (27-10)
Beeld: © IDM Südtirol/Alto Adige - Manuel Ferrigato

Meer weten?

Dankzij het milde Mediterraanse klimaat geniet je in Zuid-Tirol van de ultieme autumn holiday. Hier lijkt de nazomer eindeloos te duren! Meer informatie over de omgeving van Meran/Merano? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten voor jouw volgende avontuur in de Zuid-Tiroolse regio.

Aangeboden
  • IDM Südtirol/Alto Adige - Manuel Ferrigato