Tegelijkertijd willen we wel nog gewoon leuke dingen kunnen blijven doen. Comfortabel leven. Dat lijkt niet altijd samen te gaan. Of toch wel? Er zijn namelijk ook genoeg manieren waarop je kunt besparen zonder comfort in te leveren. Hier volgen enkele tips om meer te besparen op je maandelijkse uitgaven en zo meer geld over te houden.
Kritisch kijken naar abonnementen
Een abonnement op een streamingdienst? Ach, waarom niet? Een tientje per maand is toch goed te doen? Misschien wel, maar de meeste mensen hebben diverse abonnementen lopen. Zo zijn ze al gauw twintig tot dertig euro per maand kwijt. Reken dat nu maar eens om naar de kosten op jaarbasis. Schrikbarend, nietwaar? Daarom is het belangrijk om eens al je vaste lasten onder de loep te nemen en vooral kritisch te kijken naar de abonnementen die je hebt lopen. Maak je wel overal gebruik van? Zou je sommige abonnementen misschien op kunnen zeggen?
Denk hierbij ook aan je telefoonabonnement. Je kunt tegenwoordig niet meer zonder, maar het is tegelijkertijd ook een flinke kostenpost. Er zijn enkele eenvoudige manieren om te besparen. Loopt je abonnement dus binnenkort af of kun je deze tussentijds opzeggen of aanpassen? Onderzoek dan eens of het bijvoorbeeld mogelijk is om over te stappen op Sim Only van Ben. Dit is een slim alternatief als je huidige toestel het nog prima doet en je minder uit wilt geven aan je telefoon. Dan betaal je vaak minder dan twintig euro per maand voor je telefoongebruik. Een andere mogelijkheid is het aanpassen van je bundel. Als je nu een zeer uitgebreide bundel hebt, zou je misschien ook af kunnen met een kleinere bundel. Dit moet wel kloppen met je verbruik natuurlijk. Onthoud wel dat buiten je bundel data verbruiken meestal duurder is. Pas je bundel dus enkel aan als dit ook past bij je verbruik. Zo bespaar je gemakkelijk enkele euro's per maand.
Ken je grootste variabele kostenposten
Onder variabele kostenposten verstaan we kosten die elke maand kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het geld dat je uitgeeft aan boodschappen, dagjes weg, etentjes buiten de deur of eten afhalen en bijvoorbeeld het kopen van kleding. Meestal wordt dit zonder nadenken gedaan en weet je eigenlijk niet goed wat hier nou eigenlijk elke maand aan wordt uitgegeven. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Vaak liggen de kosten namelijk schrikbarend hoog.
Als je weet wat jouw grootste variabele kostenpost is, kan je er ook werk van maken om hierop te besparen. Bijvoorbeeld door maandelijks potjes te maken. Door budgetten te maken en je hier ook echt aan te houden, weet je zeker dat je niet onnodig veel uitgeeft. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om elke maand een x-bedrag te pinnen. Bijvoorbeeld voor het kopen van kleding. Dan weet je dat je niet over dit budget heen gaat.
Koop meer tweedehands
Soms is het doen van aankopen onvermijdelijk. Bijvoorbeeld omdat er iets essentieels stuk is gegaan in huis of omdat je kleding niet meer past of kapot is. Dan heb je gewoon nieuwe spullen nodig. Goedkoop is dat tegenwoordig echter niet. Maar wie zegt dat je alles splinternieuw aan moet schaffen? Er zijn vandaag de dag ook genoeg manieren om tweedehands producten te kopen. Bijvoorbeeld via Marktplaats of Vinted. Zo kun je ongelooflijk veel geld besparen op nieuwe spullen en het is ook nog eens veel duurzamer. Maak er een sport van om telkens de goedkoopste items te vinden en merk maar eens hoeveel je hiermee op jaarbasis bespaart.
Extra tip: verkoop ook je eigen spullen die je niet meer gebruikt door aan andere mensen. Spaar dit geld vervolgens om ook weer nieuwe dingen van te kopen. Als je dit slim aanpakt, hoef je maar weinig eigen geld weer in te leggen.
- Pexels