Glamour met een knipoog

Daphne Deckers over ouder worden: 'Ja, je vel gaat hangen – nou en?'

Ze schrijft, ze presenteert, ze was model en bond girl, en bekijkt de wereld altijd met een heerlijk nuchtere dosis humor. Voor ons oktobernummer gingen wij in gesprek met niemand minder dan Daphne Deckers. Over leeftijd, over beauty, over fashion, en vooral: over gelukkig zijn. "Ik heb niks met de term anti-aging; mijn boek gaat over positive aging."

Daphne Deckers

Onlangs verscheen Daphne Deckers’ nieuwste boek De kracht van ouder worden. Daphne (55) ziet er fantastisch uit, dus we zijn heel benieuwd naar haar beautyrituelen. Van fashion-flaters tot levensfilosofie: wij vroegen Daphne het spreekwoordelijke hemd van 't lijf!

Compliment of rotopmerking?

Natuurlijk ziet la Deckers er geweldig uit ongeacht haar leeftijd. Maar wat vindt ze eigenlijk van uitspraken als 'er goed uitzien voor je leeftijd'?

"Het leunt op het idee dat het vanaf je 50e bergafwaarts gaat. Maar ik zie het als compliment en zeg erbij: ‘Ik zie er niet goed uit voor mijn leeftijd, maar dóór mijn leeftijd.’ Nee, het is niet meer die prille schoonheid alsof je net uit een ei bent gepeld, maar schoonheid van binnenuit, met levenservaring, wijsheid en humor."

Lachen

Key bij het ouder worden is het kunnen ophalen van je schouders en lachen om jezelf, vindt ze. Wanneer we haar vragen naar de voordelen van een (iets) oudere vrouw, hoeft ze niet lang na te denken: “Dat je eindelijk andermans goedkeuring niet meer nodig hebt om te leven zoals jíj dat wilt. Je laat je niet meer zo gek maken.

"Je neemt jezelf minder serieus. Ja, je vel gaat hangen – nou en? Als ik mijn auto moet inparkeren, moet ik de radio uitzetten, anders kan ik me niet concentreren. En toen ik ’n keer mijn telefoon niet kon vinden, vond ik hem terug in de koelkast. Dat is toch om te lachen?”

Anti-aging

Met het bestrijden van de leeftijd heeft Daphne niet zoveel. “‘De Daphne van vroeger’ bestaat niet meer", stelt ze. "Dit is mijn versie nú, daar werk ik mee, en dat is oké. Ik heb niks met de term anti-aging; mijn boek gaat over positive aging."

"Uit onderzoek is gebleken dat het geluksgevoel van mensen na hun 50e omhoog gaat – en blijft gaan, tot je 80e. Mensen die op hun 50e een bedrijf beginnen, hebben méér kans om dat te laten slagen dan mensen die 30 zijn. Laat niemand je wijsmaken dat je ergens te oud voor bent. De kracht van ouder worden zit niet in leeftijd maar in mentaliteit.”

Regels en valkuilen

Natuurlijk kennen we allemaal wel de zijdelingse blikken en eindeloze influencers die schande spreken van ongeschreven fashion-regels voor ouder wordende vrouwen. Hoe denkt de schrijfster daar eigenlijk over?

"Ik heb lang gezegd: ‘Alleen in babykleertjes staat een leeftijdsaanduiding, de rest is vrij voor iedereen.’ En dat vind ik nog steeds. Maar ik heb wél gemerkt dat sommige dingen me niet meer zo goed staan. Ik draag nu liever een getailleerde midi-jurk dan een mini-floddertje. Superstrakke kleren vind ik ook niet meer fijn. Ik ga nu voor stijlvol comfort van kwalitatieve stoffen met een goede snit."

Qua favoriete labels somt ze snel enkele bekende namen op: Maje, BA-SH, LaDress en Selfportrait – labels die we natuurlijk ook vaak bij de euroyals de revue zien passeren.

Voor de 'iets rijpere dames' kan Daph overigens wel een aantal valkuilen aanwijzen: "Te dunne stoffen. Daar zie je ieder hobbeltje en bobbeltje doorheen, en die hebben we nu eenmaal. Een jasje met een goede schouder geeft een mooi effect, net als een taillering."

Ze besluit: "En waarom niet veel meer kleur dragen? Grijze muizen zijn er al genoeg!"

Dit artikel is deel van een uitgebreid interview met Daphne Deckers uit de nieuwste Beau Monde. Nu in de winkels én verkrijgbaar via Tijdschrift.land!

Celebrity
  • NL Beeld