Glamour met een knipoog

Koning Willem-Alexander heeft lolbroek aan: 'Wordt dit wel geteld?'

Koning Willem-Alexander heeft woensdag bij omroep Dtv in Oss gevierd dat de lokale publieke omroep in Nederland 50 jaar bestaat. Hij heeft gezien wat het belang is “van de lokale publieke omroepen als cement van de lokale gemeenschap”, vertelt de koning.

koning Willem-Alexander

Speciale aandacht was er voor politieke verslaggeving. "Worden de clicks wel geteld?" vroeg koning Willem-Alexander, nadat hij te horen kreeg dat het daar niet om draaide. De koning had zich goed ingelezen - bleek uit deze specifieke vraag en de terechte opmerking dat eind jaren tachtig de commerciële televisie een plek kreeg in Nederland. Hij had zich overigens niet alleen goed ingelezen - de koning had óók z'n lolbroek aan.

Inhoud

"Uiteraard worden de clicks geteld", was de reactie van een verslaggever. Al benadrukte hij wel dat het fijn is om bij de lokale omroep niet door reclame-inkomsten gedreven te worden. Het draait om de inhoud, en die inhoud is van belang ziet ook de koning. "Het vertrouwen in de politiek moet lokaal opgebouwd worden."

Grappenmaker

De koning was bij zijn bezoek benieuwd naar de verhouding tussen lokale en provinciale omroepen. De vraag of ze concurreren om dezelfde kijkers werd ontkennend beantwoord omdat ze verschillende soorten nieuws brengen en dat anders duiden. Al werd wel opgemerkt dat er aan het nieuws 'auto raakt boom' natuurlijk niet zoveel valt te duiden. "Boom raakt auto", reageerde de koning lachend. "Dan heb je een ander perspectief."

Kleinschalig

Die omroepen, waar volgens Willem-Alexander “echt lokale politiek in naar voren komt”, behandelen “dingen die nationaal misschien niet genoeg aandacht krijgen, maar lokaal zó belangrijk zijn en daar wel de aandacht krijgen die ze verdienen”, reageerde hij op de vraag wat hij gezien heeft bij zijn bezoek.

En de koning zelf dan?

De koning werd gevraagd of hij zelf wel eens naar de lokale omroep kijkt als hij thuis is. “Natuurlijk komen er af en toe wel eens dingen voorbij”, zei hij. “Maar als je in Den Haag woont en nationaal bezig bent, dan is het al moeilijk genoeg om alle informatie nationaal en internationaal te volgen. Dus soms zie je wel eens dingen voorbijkomen uit de lokale omroep, maar als ik heel eerlijk ben staat die niet op één.”

Als de koning in Den Haag lokaal nieuws tot zich neemt, is dat vooral via regionale Omroep West. Hoe vaak hij dat doet? “Het is lastig om daar een concreet antwoord op te geven, dat hangt een beetje af van de tijd die ik heb en dat is niet zoveel tijd helaas”, zei hij. “Ik denk wel dat het belang van de lokale publieke omroep vandaag heel duidelijk is geworden en als ik meer tijd heb in de toekomst dat ik er misschien meer tijd aan ga besteden.”

Want dat is hem dus vooral bijgebleven, dat belang. Wellicht staat de lokale omroep voor onze koning in het vervolg wel op één.

Royalty
  • Omroep Dtv, RTL Boulevard, Koninklijkhuis
  • NL Beeld / Patrick van Emst