Glamour met een knipoog

Hebben Máxima en Willem-Alexander een privézwembad op Huis ten Bosch?

Al een heel aantal jaar is paleis Huis ten Bosch de thuisbasis van het koninklijk gezin. En da's geen misselijk optrekje! Het paleis, met een vloeroppervlak van zo'n 8785 m², straalt één en al luxe en allure uit. Maar - is er eigenlijk ook een zwembad?

Hebben Máxima en Willem-Alexander een privézwembad op Huis ten Bosch?

Een villa zonder zwembad is als Prinsjesdag zonder hoeden: eigenlijk ondenkbaar. En als er één woning in Nederland is die we als villa mogen bestempelen, dan is het wel Paleis Huis ten Bosch. De residentie van de Oranjes beslaat een indrukwekkend oppervlakte en is een fortuin waard – maar betekent dat ook dat Máxima baantjes kan trekken in haar eigen privézwembad?

Privézwembad

Een antwoord op deze prangende vraag is eigenlijk snel gevonden, wanneer we via Google Maps een blik werpen op de paleisgronden. Want op dat uitgestrekte terrein zien we niet alleen een tennisbaan, maar ook een prachtig buitenzwembad!

Het zwembad ligt gelukkig wel lekker verscholen tussen de bossen - hoeft Wim-Lex ook niet bang te zijn dat hij ineens in z'n speedo op de voorpagina van de krant staat.

De vleugel aan de oostkant van het paleis is de privéresidentie van de Oranjes (Beeld: Google Maps)
Van boven naar beneden: de tennisbaan, het zwembad en het bijgebouw met daarin een fitnesszaal (Beeld: Google Maps)

De faciliteiten bevinden zich rechtsachter in de tuin. Als we inzoomen zien we bovendien een trampoline en een apart gebouw. Dit bijgebouw is het oostelijke Pieter Posthuis (aan de westkant ligt er nog eentje), en hierin bevindt zich onder andere een fitnesszaal. Bovendien gebruiken de prinsessen dit gebouw volgens Modekoningin Máxima om de nodige fuifjes te geven. De ultieme plek voor een poolparty natuurlijk!

Over Paleis Huis ten Bosch

Willem-Alexander, Máxima en de prinsessen verhuisden in 2019 naar paleis Huis ten Bosch. Daarvoor moesten er echter wel de nodige renovatiewerkzaamheden gedaan worden, die bij elkaar ruim 63 miljoen euro kostten. Een bizar bedrag natuurlijk, maar goed - laten we die discussie nu niet meer oprakelen.

Het had overigens niet veel gescheeld, of Huis ten Bosch was er niet meer geweest. In de Tweede Wereldoorlog raakte het paleis ernstig beschadigd door kogelgaten, granaat- en bomscherven. Er lag een tijdje een plan klaar om het paleis volledig af te breken om ruimte te maken voor een tankgracht. Gelukkig bleef Huis ten Bosch uiteindelijk gespaard, maar in de jaren vijftig waren er flink wat herstelwerkzaamheden nodig. In 1981 werd het paleis wederom gerestaureerd, voor de komst van koningin Beatrix en haar gezin.

Van bordeel naar paleis

Er zijn trouwens genoeg andere leuke feitjes over Huis ten Bosch te vertellen, want het paleis heeft een ietwat merkwaardige geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat het paleis ooit als bordeel gediend heeft?

Tijdens de Franse tijd, na 1795, veranderde het bestemmingsplan van Huis ten Bosch regelmatig. Het werd een tijdje gebruikt als gevangenis en als museum, en één van de vleugels zou naar verluidt ooit verhuurd zijn aan een bordeel. Al vonden de royals het gebouw snel weer terug: koning Lodewijk Napoleon woonde na 1806 korte tijd in wat toen het Palais Royal du Bois werd genoemd. Na 1815 was het Huis weer in handen van de Oranjes.

Royalty
  • Modekoningin Máxima, Google Maps
  • NL Beeld