Glamour met een knipoog

Prins William uit zorgen in videotoespraak: 'We moeten dringend handelen'

Prins William heeft een gepassioneerde videotoespraak gehouden tijdens een evenement in New York. Hierbij ging het uiteraard om één van zijn vaste liefdadigheidsonderwerpen: het klimaat. Hij wil dat wereldleiders samenkomen om de planeet voor toekomstige generaties te beschermen.

William

In een videotoespraak die werd getoond op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, sprak een gepassioneerde prins William over de 'ernstige dreiging' waarmee de planeet wordt geconfronteerd. "We leven op gespannen voet met de natuur", vindt de prins. Daarom roept hij wereldleiders op om onze planeet te beschermen.

Buitengewone schoonheid

William werd gefilmd voor een Engelse achtergrond, waarschijnlijk het huis van de familie in Windsor. Hij droeg, naast zijn veelbesproken baard, een mooie grijze blazer en een wit overhemd. In de video vertelde de prins hoe hij tijdens zijn reizen over de hele wereld "de buitengewone schoonheid van de aarde" heeft gezien. Vervolgens drong hij er bij de leiders op aan om samen te komen om meer te doen met de natuurcrisis.

Een leefbare planeet

Zo stelde William: "Als we deze planeet leefbaar willen houden voor onze kinderen en kleinkinderen, moeten we dringend handelen." Hij voegde eraan toe: "Dat betekent het opvoeren van de internationale natuurfinanciering, het herschikken van financiële stromen, en het snel uitbreiden en verbeteren van beschermde en geconserveerde gebieden." Ook benadrukt de prins de noodzaak om biodiversiteit te behouden en subsidies te investeren in duurzame producties.

Grootste veranderingen

Eerder deze week maakte de koninklijke familie de potentiële ontvangers van zijn nieuwste Earthshot Prize bekend – en een prijzenpot van maar liefst vijf miljoen pond. De Prins zei dat er in 2024 een record was van bijna 2.500 nominaties uit 139 landen, die elk een baanbrekende oplossing bieden voor de meest urgente klimaat- en milieu-uitdagingen waarmee de wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd.

Klimaatcrisis

De Earthshot Prize is een van de grootste projecten van de troonopvolger. Hij streeft naar positieve oplossingen voor de klimaatcrisis op vijf belangrijke gebieden: de natuur beschermen en herstellen; onze lucht zuiveren; onze oceanen een nieuw leven inblazen; een afvalberg bouwen en ons klimaat herstellen.

Een prachtig (misschien ietwat utopisch?) streven, en voor de prins natuurlijk helemaal noblesse oblige!

Royalty
  • The Mail, BBC
  • NL Beeld