Glamour met een knipoog

Voorbarig of niet? Noorse overheid zet 20 miljoen opzij voor sarcofaag koning Harald

Het is natuurlijk fijn om een mooie laatste rustplaats te hebben, maar in Noorwegen maken ze het wel heel bont. De Noorse overheid heeft miljoenen kroner gereserveerd voor een sarcofaag voor koning Harald en koningin Sonja. Maarre, wat kunnen we hier precies uit opmaken?

Noorse overheid zet 20 miljoen opzij voor sarcofaag koning Harald

Bij sarcofagen denk je misschien al gauw aan het oude Egypte, maar ook vandaag de dag worden ze nog gewoon gebruikt. Niet per se door de gewone mens, wél in koninklijke kringen. Ook koning Harald en koningin Sonja zullen ooit in zo'n stenen gevaarte te ruste worden gelegd, en daarvoor wordt nu alvast een aanzienlijk bedrag opzij gezet.

Sarcofaag

Deze week las koning Harald de Trontalen voor bij de opening van het Noorse parlement. Heel vergelijkbaar met de Nederlandse Troonrede op Prinsjesdag - al komen er een stuk minder hoedjes aan te pas.

Net als bij ons gaat dit gepaard met de presentatie van de Rijksbegroting. Enne, daar zat een interessant detail in: de Noorse regering maakt 20 miljoen Noorse kroon vrij (ruim 1,7 miljoen euro) om een sarcofaag voor Harald en Sonja aan te schaffen.

Mausoleum van Akershus

De sacrofagen, waarvoor men de ontwerpen naar verluidt al klaar heeft liggen, krijgen een plekje in de koninklijke grafkapel van slot Akershus. Ze zullen daar in ieder geval niet eenzaam zijn, want ook de sarcofagen van koning Haakon VII en koningin Maud, de grootouders van koning Harald, evenals die van koning Olav V en kroonprinses Märtha, zijn hier neergezet.

Het mausoleum van Akershus (Bron: Orf3us - Own work, CC BY-SA 4.0)

De aanschaf van de sarcofagen betekent overigens niet dat de koninklijke familie de komende tijd op een houtje moet bijten. Tijdens de presentatie van de staatsbegroting werd namelijk ook bekend dat de regering volgend jaar maar liefst 316,8 miljoen kroon (zo’n 27 miljoen euro) uittrekt voor de koninklijke familie. De toelage voor koning Harald en koningin Sonja stijgt naar 15,5 miljoen kroon, een verhoging van 800.000 kroon ten opzichte van vorig jaar. Ook kroonprins Haakon en zijn vrouw, kroonprinses Mette-Marit, hoeven niet te klagen: hun toelage gaat in 2025 omhoog met 600.000 kroon naar een bescheiden 12,9 miljoen.

Gezondheid Harald

Het kan natuurlijk geheel toeval zijn, maar de timing van deze budgettering is op z'n minst interessant te noemen. Het gaat namelijk al langere tijd niet zo goed met de gezondheid van de 87-jarige koning. Harald kampt met hartproblemen, en heeft de afgelopen jaren meerdere operaties en ziekenhuisopnames moeten doorstaan. Zo werd hij in februari nog plotseling opgenomen tijdens een vakantie in Maleisië wegens een infectie. Daarna kreeg hij een pacemaker en werd zijn takenpakket permanent verkleind.

Harald zelf zal zijn ode 'koning voor het leven' echt niet zomaar opgeven - maar het wordt zo langzamerhand wel de vraag hoe lang hij zich nog aan die ode zal kunnen vasthouden.

Royalty
  • De Telegraaf, Det Norske Kongehuset
  • NL Beeld