Maakt het leven mooier

Zoon Noorse kroonprinses liet 'criminele vrienden' stelen uit het paleis

Marius Borg Høiby, de zoon van Noorse kroonprinses Mette-Marit, nodigde zijn niet-zo-vriendelijke vrienden uit voor grootse feesten in het Koninklijk Paleis Skaugum, en daarbij zouden meerdere voorwerpen gestolen zijn. Onder de mensen die toegang kregen tot het paleis waren zelfs leden van de beruchte motorbende Hells Angels en het criminele netwerk Foxtrot.

Criminele vrienden van Marius Borg Høiby beroofden het paleis

Het drama rondom Marius Borg Høiby lijkt nog lang niet voorbij. De stiefzoon van kroonprins Haakon staat nu opnieuw in de schijnwerpers, door zijn banden met criminele vrienden. Volgens Noorse media werden tijdens een van Marius’ 'wilde feesten' op het koninklijke landgoed Skaugum zelfs waardevolle voorwerpen uit het paleis gestolen.

Criminele vrienden

Volgens het Noorse blad Se og Hør nodigde Marius Borg Høiby zijn criminele vrienden regelmatig uit voor wilde fuifjes in zijn woning op het koninklijke landgoed Skaugum. En deze feesten, die in de vriendengroep bekendstaan als de 'Skaugum-festivals', liepen vaak nógal uit de hand.

Beelden van de feesten gingen rond op sociale media. En daaruit bleek wel: dit waren geen koninklijke diners met etikettenboekjes op tafel. Zo is er een video waarop één van Marius' vrienden met een Segway al zingend door het privé-gedeelte van het paleis scheurt. Op andere beelden is te zien hoe de Marius zelf met een auto over het koninklijke terrein crosst - en daarbij schade rijdt.

Marius heeft zijn eigen huis op het landgoed, maar hij heeft natuurlijk ook gewoon toegang tot het paleis waar kroonprinses Mette-Marit en kroonprins Haakon wonen. Daardoor kon zijn dubieuze vriendenkring een kijkje nemen in het paleis en, zoals nu blijkt, bestelen.

Diefstal van koninklijke eigendommen

Tijdens de feesten zouden er zilveren voorwerpen zijn gestolen uit de koninklijke residentie, die volgens Se og Hør later te koop werden aangeboden via een veilinghuis. Gelukkig vertrouwden de medewerkers het niet, en werd de verkoop tegengehouden.

Maar dat was niet het enige: de feestgasten wisten ook een benzinekaart in handen te krijgen, op naam van het Koninklijk Huis. Met die kaart konden ze mooi hun eigen brandstofkosten dekken, zonder dat iemand iets doorhad. En de kosten? Die werden betaald van het belastinggeld van de Noren.

Politie

Je zou toch denken dat je als zoon van een kroonprinses je vriendenkring een beetje zorgvuldig kiest. Maar dat was duidelijk niet het geval voor Marius. Onder zijn vaste gasten zaten naar verluidt veroordeelde criminelen, leden van de beruchte motorclub Hells Angels, en zelfs figuren met banden met het Zweedse Foxtrot-netwerk.

De Noorse politie had eerder al een 'preventief gesprek' met Marius Borg Høiby vanwege deze vriendschappen. Opnames hiervan lekten uit naar de media, en dat zorgde voor flinke ophef. In het gesprek vertelt Marius dat zijn ouders volledig op de hoogte zijn van zijn vriendenkring: “Mijn vriendengroep is de afgelopen tien jaar hetzelfde gebleven, en zo is het gewoon. Mijn ouders weten dat, en dit zijn mijn vrienden, daar kan ik niets aan veranderen.”

Dit hele incident komt bovenop de eerdere arrestatie van Marius eerder dit jaar. Hij werd opgepakt wegens mishandeling van zijn toenmalige vriendin. Daarbij zou hij, onder invloed van alcohol en cocaïne, verbaal en fysiek geweld hebben gebruikt. Inmiddels loopt er nog steeds een onderzoek naar meerdere aanklachten tegen hem, waaronder de mishandeling van twee exen.

Royalty
  • Se og Her, Aftonbladet
  • NL Beeld