Maakt het leven mooier

Koning Harald deelt mening over bruiloft Märtha Louise: 'Beter dan ik had verwacht'

De royal wedding die afgelopen weekend plaatsvond in Noorwegen kán bijna niet aan je aandacht ontgaan zijn. Daar werden prinses Märtha Louise en haar sjamaan, Durek Verrett, in de echt verbonden in het bijzijn van de Noorse koninklijke familie. In gesprek met de Noorse media heeft koning Harald nu z'n ongezouten mening gegeven over hun grote dag.

Bruiloft van Märtha Louise en Durek Verrett.

Ze heeft geen koninklijke taken meer en is al meer dan eens door het hof op de vingers getikt om het gebruik van haar titel, maar toch: prinses Märtha Louise is en blijft de oudste dochter van koning Harald en koningin Sonja. Zodoende waren zij als ouders 'gewoon' aanwezig bij haar huwelijksdag. Maar met alle controverse die er aan de dag kleefde, vroegen velen zich af: hoe kijkt het koningspaar daar eigenlijk naar?

Huwelijk

De huwelijksdag van prinses Märtha Louise en Durek Verrett was op verschillende manieren een flinke breuk met traditie. Van een locatie in de fjorden van Geiranger tot omstreden samenwerkingen met de media en het verkopen van hun eigen gin aan de bruiloftsgasten... En dan hebben we het nog niet eens gehad over het bruidspaar zelf.

Onder de aanwezigen bevonden zich verschillende royals. Naast Harald en Sonja sloten eveneens prins Haakon, prinses Mette-Marit met hun kroost aan, kwamen prins Carl Philip en prinses Sofia over vanuit Zweden en waren onze eigen prins Constantijn en prinses Laurentien ook van de partij.

Koning Harald verlaat Hotel Union na afloop van de bruiloft op 31 augustus 2024. (Beeld: NL Beeld)

Harald blikt terug

Als ouders van de blozende bruid was het Noorse koningspaar ook van de partij. In gesprek met de Noorse omroep NRK, blikte Harald terug op het huwelijk. "Het was absoluut fantastisch", stelde de koning, alvorens toe te voegen: "Beter dan ik dacht dat het zou zijn." Ha! Immer nuchter, die Harald.

'Prinses'

De omroep besloot de koning ook nog even aan de tand te voelen over de titel van z'n dochter. In het verleden is zij immers al eens op de vingers getikt vanwege het gebruik van haar prinsessentitel voor commerciële doeleinden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Daarnaast gokken wij dat het een doorn in 't oog was van de Noorse hofhouding dat M.L. haar titel gebruikte om allerhande spirituele zaken aan de man te brengen zoals cursussen over het spreken met engelen.

Tegenover de NRK bevestigde Harald dat zij nogmaals over de kwestie in gesprek gaan met de prinses. Wat dit precies betekent voor Märtha Louises toekomst? Dat moet nog blijken. Wie weet moet zij binnenkort tóch afscheid nemen van de titel die zij haar hele leven al draagt...

Royalty
  • Hello! Magazine, NRK
  • NL Beeld