Glamour met een knipoog

Felipe, Letizia en Leonor zien nationale feestdag in het water vallen

Ook in het zuiden van Europa heeft de herfst z'n intrede gedaan. En hóe! De nationale feestdag van Spanje, die vandaag weer met een hoop militaire bombarie gepaard ging, viel een béétje in het water. Desondanks traden koning Felipe, koningin Letizia en prinses Leonor braaf aan om uitgebreid te salueren, vriendelijk te knikken en de nodige handen te schudden.

Koning Felipe, koningin Letizia en prinses Leonor bij de Nationale Feestdag van Spanje, 2024.

Elk jaar is het op 12 oktober groot feest in Spanje, Dan wordt namelijk de Día de la Hispanidad gevierd, ook wel La Fiesta Nacional de España genoemd. Met andere woorden: een dag vol feestelijkheden voor het Spaanse volk, en verschillende officiële verplichtingen voor hun Casa Real. En de hoosbuien die over Madrid trokken? Die konden koning Felipe, koningin Letizia en prinses Leonor (bijna) niet deren.

Militaire parade

Wij hebben Koningsdag in april, de Luxemburgers vieren hun Nationalfeiertag in juni en in Spanje is het in oktober tijd voor een groot volksfeest! Voor hun Fiesta Nacional is het de traditie dat de Spaanse royals zich in hun goeie goed laten zien om een eerbetoon te brengen aan de Spaanse vlag. Ook aanschouwden zij een militaire parade met 166 voertuigen, 85 vliegtuigen, 210 paarden en meer dan 4.000 soldaten.

In het normaal zo zonnige Mediterrane land gooiden flinke regenbuien dit jaar echter roet in het eten. Bij hun welkomst werd reina Letizia meteen voorzien van een paraplu, maar man- en dochterlief? Tja, zij zijn zélf ook onderdeel van het Spaanse leger, en dus moesten zij gewoon even door de zure appel heen bijten.

Als koning van Spanje is Felipe namelijk tevens opperbevelhebber van de strijdkrachten, en prinses Leonor is eind deze zomer begonnen met het tweede jaar van haar militaire training bij de Spaanse marine.

Zeiknat salueren

De regen zorgde vooraf al voor een wijziging in de plannen. Er stond namelijk een indrukwekkende actie op de agenda met parachutisten en de Spaanse vlag, maar dit moest geschrapt worden omwille van de hoosbuien.

En maar goed ook, want wat aan het begin van de parade nog een licht buitje leek...

Koning Felipe en prinses Leonor laten zich niet deren door de regen bij hun saluut. (Beeld: NL Beeld)

...Sloeg al snel om in een hoosbui van jewelste, waardoor de parade nog maar nauwelijks zichtbaar was.

Zelfs onder hun overkapping werden de vorst en z'n familie nog nat geregend. (Beeld: NL Beeld)

Op de livestream van het evenement was goed te zien hoe heftig het tekeer ging in Madrid tijdens de plechtigheid:

En Sofía?

Hoewel het Spaanse koningspaar hun beide dochters al van jongs af aan meesleept naar allerhande officiële evenementen, was dit keer alleen Leonor van de partij. Prinses Sofía, haar jongere zusje, is as we speak namelijk aan de studie in Wales!

De jonge Spaanse werkt daar aan haar internationaal baccalaureaat, aan dezelfde kostschool waar ook haar grote zus én onze eigen prinses Alexia hun schooldiploma behaalden. Wij gokken zo dat de prinses er niet bepaald rouwig om is dat ze deze hoosbuien heeft moeten missen...

Royalty
  • Royal Watcher Blog, Casa Real, El Confidencia
  • NL Beeld