Zorgverzekering vergelijken
Vanaf 13 november 2024 zijn alle vergoedingen en premies voor 2025 bekend. In november of december is dan ook het beste moment om je zorgverzekering aan te passen of over te stappen. Weet je nog niet goed of je iets wilt veranderen? Je kunt je zorgverzekering vergelijken om te ontdekken welke zorgverzekering bij jou past.
Ook als je niet wilt overstappen is het slim om zorgverzekeringen te vergelijken. Heb je een behandeling voor cosmetische ingreep gepland in het nieuwe jaar? Dan is het verstandig om te controleren - of je hiervoor een plastische chirurgie vergoeding krijgt. Betaal je voor aanvullende verzekeringen waar je nauwelijks gebruik van maakt, zoals extra behandelingen fysiotherapie? Pas dit op tijd aan. Anders betaal je volgend jaar misschien wel te veel voor je zorgverzekering!
Medisch noodzakelijk of niet?
Sommige cosmetische behandelingen kunnen onder verzekerde zorg vallen. Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen: "Vraag je hierbij eerst eens af: is de cosmetische behandeling medisch noodzakelijk? Misschien ga je onder het mes om je uiterlijk te verfraaien, zoals een niet-medische borstvergroting. In dit geval krijg je nooit een vergoeding uit je basisverzekering of een aanvullend pakket. Wel zijn er een aantal situaties waarin je plastische chirurgie vergoed krijgt. Bijvoorbeeld een borstreconstructie na een behandeling bij borstkanker."
Plastische chirurgie met vergoeding
Soms krijg je de behandeling van je uiterlijk wél vergoed. Dit zijn de regels:
- Lichamelijke functiestoornis: Je hebt een uiterlijke afwijking die gepaard gaat met een lichamelijke functiestoornis. Je hebt dus een stoornis die je in je dagelijks leven beperkt. Denk aan een gezichtsafwijking of een beperking in je bewegen. Heb je last van mentale of sociale problemen door je uiterlijk? Dit wordt niet vergoed vanuit je zorgverzekering.
- Verminking door ziekte of een ongeluk: Wil je een uiterlijke afwijking behandelen die is ontstaan door een ongeluk, geneeskundige ingreep of ziekte? Dit kan je wel vergoed krijgen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om misvorming door brandwonden of geamputeerde armen, benen of borsten.
- Aangeboren misvormingen: Een aangeboren misvorming is direct te zien na de geboorte. Bijvoorbeeld lipspleten of spleetjes in je kaak, geboortevlekken of zelfs misvormingen van geslachtsorganen.
- Operatie transgenders: Je krijgt ook een vergoeding voor plastische chirurgie bij een operatie aan de primaire geslachtsdelen. Dit geldt alleen voor mensen die zich als transgender identificeren.
Cosmetische ingrepen: vergoed of niet?
Is er geen sprake van misvorming, maar wil je toch je uiterlijk opknappen met een cosmetische behandeling? Dit wordt nooit vergoed. Toch zijn de regels weleens verwarrend. Wil je rimpels behandelen met botox? Hier krijg je geen vergoeding voor. Botox bij een diagnose overmatig zweten wordt wel weer vergoed.
Vraag toestemming aan je zorgverzekering
Voor behandelingen bij de plastische chirurg heb je toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Zonder toestemming krijg je ook geen vergoeding. Belangrijk dus om dit van tevoren goed te regelen! Je hebt meer kans op toestemming van je zorgverzekeraar als de ingreep niet onredelijk duur is.
Daarnaast moeten je uiterlijke klachten na een behandeling echt verminderd zijn. Vind je het lastig om dit te bepalen? Logisch. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie over toestemming.
- Unsplash