Glamour met een knipoog

Loiza Lamers denkt aan kinderen krijgen: 'Het is heel ingewikkeld'

Loiza Lamers (29) denkt wel eens aan het krijgen van kinderen, maar tegelijkertijd erkent ze dat dat voor haar een lastig onderwerp is. In De Perstribune op NPO Radio 1 vertelt ze over de ontdekkingsreis die zij hierin meemaakt.

Loiza Lamers denkt aan kinderen krijgen

Presentatrice en actrice Loiza Lamers is transgender vrouw, en daardoor is het krijgen van een kindje voor haar een ingewikkeld proces. Maar nu ze recent ten huwelijk gevraagd is, komt het onderwerp wel vaker ter sprake tussen haar en haar verloofde Jelle Ploeg. Ze vertelt er openhartig over op NPO Radio 1.

Adoptie

Loiza kan zelf geen kinderen dragen. Dat maakt het krijgen van een kind natuurlijk niet onmogelijk, maar wel lastig. "Mensen zeggen vaak: ach kinderen, er zijn zo veel opties. Maar vertel me maar eens wat die opties zijn op dit moment", zegt ze. "Want: adoptiestop, draagmoederschap is voor de wet heel ingewikkeld. Ga je een kind uit het buitenland halen? Amerika mag ook niet meer. Nou, ik kan wel honderd jaar doorgaan. Het is allemaal heel ingewikkeld."

Het onderwerp 'kinderwens' is wel iets waar ze steeds meer over na gaat denken. "Nu ik een partner heb en ga trouwen, denk je weleens na over kinderen. Dan heb je wel die gesprekken met elkaar. Dus het is voor ons best actueel", aldus Loiza. "Dat wordt een ontdekkingsreis waar we ooit in terecht zullen komen, en waar je nu al een klein beetje naar kijkt."

Programma over kinderwens

Of ze het zou zien zitten om er een programma over te maken? "Wie weet. Het zou me heel mooi lijken, en ik denk dat het iets is wat we toch snel vergeten en waar we makkelijk over denken. Terwijl het echt een heel gecompliceerd onderwerp is."

Verloving

Loiza en haar vriend Jelle leerden elkaar een aantal jaar geleden kennen op een feestje. De vonk sloeg al snel over, en op 30 augustus 2024 ging Jelle op één knie voor z'n grote liefde. Dat Jelle juist op die datum op één knie is gegaan voor Loiza is overigens geen toeval. Op die dag deelde Loiza namelijk al een set zoete foto's samen met haar partner om te vieren dat zij die dag drie jaar samen waren. Zo heeft hun jubileumdag een nog specialer randje gekregen.

Toen Beau Monde Loiza eind 2022 aan de tand voelde over haar blijmakers, werd Jelle natuurlijk óók genoemd. "Ik heb Jelle leren kennen bij Oud & Opnieuw, het eerste feestje dat weer mocht na corona. We raakten aan de praat bij de bar - 'the old fashioned way'. Die avond was er meteen een klik, de volgende dag kreeg ik een berichtje. Jelle maakt me heel gelukkig, ik ben zó verliefd op hem. Alles klopt", vertelde ze destijds. Hoe zoet!

Celebrity
  • NU.nl, RTL
  • NL Beeld