Het draait om een continuïteit van bewegingen waarbij een renner door een stedelijke omgeving rent en de obstakels die hij of zij tegenkomt zoals muren, auto’s of trappen, gebruikt als hulpmiddel. Door gebruik te maken van gymnastische technieken probeert de runner de obstakels te overwinnen. Klinkt makkelijk maar er komt een heleboel training en vaardigheden bij kijken.
Gymnastische technieken leren beheersen
De backflips en salto's die je nodig hebt om de obstakels te overwinnen moet je wel beheersen om jezelf niet te bezeren. Deze gymnastische technieken moet je goed oefenen onder begeleiding. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor zoals sportscholen die deze trainingen geven. Thuis verder oefenen is mogelijk met de airtrack bij wakestore.nl. Deze vier meter lange opblaasbare mat geeft jou het vertrouwen tijdens het oefenen van een flikflak of een salto. Daarnaast leert het je hoe je kunt vallen zonder je te bezeren door valtrainingen mee te nemen in je oefensessies. De mat is een goede aanvulling om freerunning te leren en je skills up-to-date te houden. Wanneer je kiest voor een mat om te trainen houdt er dan goed rekening mee waarvoor je hem gaat gebruiken want ze zijn allemaal verschillend.
Freerunning en parkour zijn familie
Wist je dat freerunning en parkour vaak door elkaar worden gehaald? Het verschil zit hem in het feit dat bij parkour men zich vooral richt op snelheid en efficiëntie. Bij freerunning gaat het juist meer om de acrobatiek. De techniek bij freerunning komt voornamelijk uit de gymnastiekwereld, capoeira en zelfs breakdancing. Het gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht is waar het om draait. Wanneer je als freerunner compleet in beweging bent en alle bewegingen en technieken vloeiend in elkaar overlopen noemt men dat een flow.
Snelheid en efficiëntie werden behendigheid
Hoewel freerunning en parkour qua doelstelling niet op elkaar lijken, is freerunning wel een uitvloeiing van parkour. In de jaren 80 ontwikkelde zich een manier van sporten en bewegen in de stad. Er werden hardloop parcoursen bedacht om zo snel mogelijk van A naar B te komen waarbij je gebruikmaakt van de obstakels die je onderweg tegenkomt. Deze sport kreeg de naam parkour. Freerunning ontwikkelde zich hieruit omdat het zich minder richt op het zo snel mogelijk bereiken van punt B, maar juist meer op de gymnastische kant van het afleggen van dat traject.
Een sport om jezelf tot het maximale uit te dagen
Door middel van springen en hardlopen en het met fysieke kracht overwinnen van de hoogteverschillen, is freerunning. Daarvoor heb je uithoudingsvermogen en sprongkracht nodig. Mentale vaardigheden zoals het overwinnen van angst en het creatief omgaan met de obstakels zijn belangrijke aspecten om een goede freerunner te worden. Freerunning is een uiting van vrijheid waarbij je je eigen stijl en creativiteit kunt ontwikkelen. Het verleggen van grenzen en het zo fit mogelijk worden waarbij je plezier en vriendschap beleeft. Een ideale sport om jezelf uit te dagen en je lichaam en geest sterker te maken, waarbij je lekker jezelf mag zijn.
- Unsplash