Duurzaam een wasje draaien is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook nog eens veel milder voor je kleding (en je energierekening).
1. Gebruik producten zonder schadelijke ingrediënten
Bij het kiezen van een wasmiddel is het goed om een blik te werpen op de ingrediënten. Dit geldt zowel voor het wasmiddel zelf, evenals bijvoorbeeld een wasverzachter of wasparfum. Kijk welke ingrediënten biologisch afbreekbaar zijn en geen fosfaten en bleekmiddelen bevatten. Zo komen er veel minder schadelijke stoffen terecht in ons afvalwater.
2. Zelf wasmiddel maken
Een andere methode die op de voorgaande tip aansluit, is het gebruik van een eigen gemaakt wasmiddel. Zo kun je bijvoorbeeld heel makkelijk zelf wasmiddel maken van klimop. Er zijn genoeg goede recepten voor dit DIY wasmiddel online te vinden. Bestel je het liever online kijk dan ook eens naar wasconcencentraat, biologisch wasmiddel zonder onnodig water.
3. Kies voor een lagere temperatuur en een volle trommel
Natuurlijk is een kookwas af en toe nodig, maar de meeste wasjes kun je gerust op een lage temperatuur draaien. Niet alleen is het veel duurzamer, het is ook nog eens vriendelijker voor je portemonnee en je kleding. En was pas als je een goed gevulde trommel hebt en zet deze dus niet aan voor een paar kleine dingetjes.
4. Ga voor lokale producten
Toch liever een kant en klaar natuurlijk wasmiddel? Kies dan zoveel mogelijk voor lokale producten die in Nederland zijn gemaakt zoals het eerder genoemde wasconcentraat van Briters (geleverd in 100% gerecyclede verpakking). Dit scheelt enorm aan transportkosten, waardoor het een veel kleinere ecologische voetafdruk achterlaat. Dit geldt overigens ook voor het volume, aangezien geconcentreerde producten gewoonweg makkelijker te transporteren zijn en dit dus ook bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid.
5. Kies voor de eco-stand
Veel wasmachines beschikken tegenwoordig over een eco-stand en dit is een zeer makkelijke manier om duurzaam je was te draaien. Hoewel dit programma vaak wat langer duurt, kost dit nauwelijks extra energie. De meeste energie wordt namelijk gebruikt voor het verwarmen van het water. Bij de eco stand wordt er dus langer gewassen op een lagere temperatuur, wat uiteindelijk een stuk milieuvriendelijker is.
6. Laat je was natuurlijk drogen
Uiteraard is dit niet altijd mogelijk, maar als het lekker weer is laat je was dan buiten drogen in het zonnetje. De wasdroger is namelijk een apparaat dat niet echt duurzaam is. Ze gebruiken gemiddeld veel meer energie dan een wasmachine en ze zorgen er ook nog eens voor dat je kleding eerder verslijt. Iets dat je kunt vergelijken met het natuurlijk drogen van je haar. Daarnaast zorgen ze ook voor het blazen van microplastic in de lucht, waarbij we bij de laatste tip zijn aangekomen.
7. Microplastic filteren
Microplastic is een vervuiler die je niet ziet, maar er zijn wel dingen die je er tegen kunt doen. Dit kan door te kiezen voor wasproducten zonder microplastic, evenals het gebruiken van een filter. Bijvoorbeeld een filter aansluiten op je machine of het gebruiken van een waszak die je in de wasmachine plaatst.
- Unsplash