Glamour met een knipoog

Onherkenbaar: de lelijkste wassen beelden van de royals

Van Willem-Alexander tot aan de Spaanse koningin Letizia: vele koninklijke hoogheden zijn al vereeuwigd met hun eigen wassen beeld. Maar of ze daar nou blij moeten zijn? Dat is een tweede...

de lelijkste wassen beelden van de royals

Wassen beelden zijn natuurlijk niet altijd een perfecte kopie van de persoon in kwestie, maar sommige poppenmakers maken het wel heel bont. En ook de royals ontkomen er niet aan! Kan jij nog herkennen welke hoogheden deze beelden moeten voorstellen?

Britse royals

We beginnen bij de royals van wie waarschijnlijk de meeste wassen beelden gemaakt zijn: de Britten. Hoewel er een heleboel beelden zijn die we nauwelijks van echt kunnen onderscheiden, zijn er in de loop der jaren ook behoorlijk wat minder succesvolle nabootsingen geweest.

Kan jij herkennen wie onderstaande man - met ietwat norse uitstraling - is?

Prince William

Jup, het is prins William! Waarom de maker van bovenstaand beeld hem zo'n boze blik heeft gegeven, durven wij ook niet te zeggen. De foto is gemaakt in Louis Tussaud's Waxworks, een soort rip-off van Madame Tussauds. Kleine fun fact: Louis Tussaud is een achterkleinzoon van de oprichtster van Madame Tussauds. Helaas kregen zijn standbeelden - in tegenstelling tot die van zijn overgrootmoeder - al snel de reputatie 'lelijkste waxfiguren ter wereld'.

Ook onderstaand standbeeld van William, ooit tentoongesteld in de Stephen Friedman Gallery in London, is niet écht een succes te noemen. De prins mag hier dan een minder boze uitdrukking op zijn gezicht hebben, maar heeft daarvoor in de plaats wel een bijzonder gebit teruggekregen. What happened?!

A for effort, zullen we maar zeggen (Beeld: NL Beeld / PA Images)

Prinses Diana stond natuurlijk bekend om haar beauty and grace, maar daar lijkt in onderstaand standbeeld weinig van over te zijn gebleven. Deze stond ooit tentoongesteld in het Gold Coast Wax Museum in Australië, maar inmiddels is het beeld allang weggehaald - en dat is maar beter ook.

* Lady Diana (Wax Model) *

Van Madame Tussauds zou je beter verwachten, maar ook onderstaand kunstwerk uit Madame Tussauds New York slaat wat ons betreft net de plank mis. Tuurlijk, hij is 100 keer beter dan de Australische nabootsing, maar toch klópt er gewoon iets niet.

Diana in Madame Tussauds New York in 2011 (Beeld: NL Beeld)

In de huidige tijd hebben we natuurlijk betere technologieën, en moderne waxfiguren zijn vaak dan ook nauwelijks van echt te onderscheiden. Al geldt dat niet voor de beelden in het Parijse Musee Grevin. Au moment kun je daar zowel koning Charles als wijlen koningin Elizabeth bewonderen - maar daarvoor heb je wel behoorlijk wat fantasie nodig.

Een wassen neus

Ook de andere Euroyals komen er niet echt goed vanaf. Het volgende beeld moet een dame voorstellen die in het echt een enorme beauty is, maar dat is in haar standbeeld niet terug te zien. Heb jij enig idee welke Hoogheid hier is afgebeeld?

De fletse oogschaduw doet weinig goeds voor deze Majesteit (Beeld: NL Beeld)

Het is niemand minder dan de Spaanse koningin Letizia! Dit beeld stond ooit tentoongesteld in het Wax Museum van Madrid. Enne, mocht je deze variant al lelijk vinden, dan heb je haar voorganger nog niet gezien. In 2004 zag Leti er namelijk zó uit:

Welke referentiefoto is hier in vredesnaam gebruikt? (Beeld: NL Beeld)

Tja, niet echt fraai natuurlijk. Inmiddels is er nieuwe variant van de Reina neergezet, die gelukkig ietsje realistischer is.

Scandinavië

In vergelijking met onderstaande beelden, vallen Felipe en Letizia nog mee. Herken jij deze royals? Tip: ze horen bij één van de Scandinavische koningshuizen.

50.Louis Tussaud's Wax Museum - Crown Prince Frederik & Princess Mary

Als je Frederik en Mary gokte, dan heb je het helemaal goed. Ook Denemarken had ooit een eigen Louis Tussaud's-locatie, en daar waren deze creaties te bewonderen. Helaas (of moeten we zeggen: gelukkig?) sloot het filiaal van het beruchte wassen beelden museum zijn deuren in 2007.

Willem-Alexander en Máxima

Ook in Amsterdam hebben we natuurlijk een Madame Tussauds, mét onze eigen royals. Tegenwoordig zien zij er prachtig uit, maar bij deze beelden uit 2011 moesten wij toch even twee keer knipperen. Met name de creepy stare van Máxima is natuurlijk niet echt representatief voor de werkelijkheid.

Willem-Alexander en Máxima in Madame Tussauds, 2011 (Beeld: NL Beeld)

Hoe het wél moet

Gelukkig zijn er ook genoeg voorbeelden waarbij de kunstenaars wél wisten wat ze deden. Voor deze koninklijke gezichten, allemaal afkomstig van de makers van Madame Tussauds, willen wij wel een buiging maken.

Kan jij geen genoeg krijgen van deze geflopte wassen beelden? In de nieuwste editie van Beau Monde zetten we nog veel meer mislukte creaties van royals én celebrities op een rij. Daarnaast vind je hierin weer volop glamournieuwtjes, weetjes en interviews. Deze Beau Monde ligt tot 5 november in de winkels, dus haal ‘em snel in huis!

Royalty
  • NL Beeld, Flickr