België: prins Laurent wéér in de problemen

Prins Laurent heeft 1001 kansen gekregen om zijn toelage te houden, maar lijkt ze met deze nieuwe rel allemaal te hebben verprutst.

Gezeur met onkosten, de Marine, Congo. Kritiek op zijn familieleden. En een buitengewoon broze relatie met zijn moeder. Kan daar nog iets bij? O jawel, prins Laurent van België is wéér eigengereid bezig geweest.

De royal brokkenpiloot prins was aanwezig bij een viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger. Op een foto die hij op Twitter deelt, is te zien hoe de Belgische prins in uniform (!) met onder meer een aantal Chinese hoge militairen een taart aansnijdt op een diplomatieke plechtigheid.

© Laurent van België  / Twitter

Het is niet de eerste keer dat de prins op eigen houtje iets onderneemt waarvoor hij volgens de wet geen toestemming heeft. Eerder zei de Belgische minister-president Charles Michel dat de prins niet zomaar kan afspreken met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

Na eerdere incidenten – Laurent ontving in januari nog zonder toestemming de premier van Sri Lanka – maakte premier Michel duidelijk dat het genoeg was. Zou Laurent zich niet aan de regels houden, dan zou hij zijn toelage van 308.000 euro per jaar kunnen verliezen. De premier heeft inmiddels laten weten dat er een 'proportionele sanctie' zal komen. Dat kan haast niet iets anders zijn dan een korting op Laurents toelage van 2017. Een daar pakken ze hem waar het pijn doet, want Zijne Koninklijke Hoogheid komt nu al eeuwig geld te kort.

© Getty Images

Koning Filip en de premier hebben elkaar inmiddels gesproken over de kwestie. Ook Laurent is op de hoogte gebracht en moet op het matje komen bij de premier. Vanuit de Belgische politiek wordt fel gereageerd. Peter Buysrogge, monarchie-expert van de N-VA, zegt dat het "niet kan dat Laurent belastinggeld ontvangt en toch volledig zijn zin doet als een ongeleid projectiel".

© Getty Images

Luk Van Biesen (Open VLD) wil het debat over de dotaties ook niet uit de weg gaan: "Het kan goed zijn dat hij liever een businessman wil spelen en wij willen hem die vrijheid geven, maar dan zonder onze dotaties". Hij vertelt aan De Standaard ook dat de verslagen over bezoeken van de koninklijke familie niet altijd even nuttig zijn: "Sommigen schrijven uitzonderlijk weinig en anderen schrijven wel veel maar zonder inhoud of toegevoegde waarde." Het is, kortom, geen beste dag voor de prins, die met héél goede argumenten zal moeten komen om zijn privileges te behouden, #ChinaHeisa.

Lees ook: 

 

Openingsbeeld © BSR Agency

Laatste nieuws