Sommige sieraden hebben een geschiedenis die zo meeslepend is dat ze tijdloos zijn geworden. We doken in de mooiste juwelen, met elk een bijzonder verhaal. Van Marie Antoinette's parelketting tot de befaamde Tiffany Diamond!
De vloek van de blauwe diamant
De Hope Diamond van 45,52 karaat is een van de beroemdste edelstenen ter wereld, afkomstig uit India. Het verhaal gaat dat deze prachtige diamant een vloek met zich meedraagt: eigenaren van de steen zouden te maken krijgen met pech en tragedies. Ai! Desondanks bleef het juweel door de eeuwen heen geliefd bij koningen en miljardairs.
De diamant werd in 1668 verkocht aan koning Lodewijk XIV van Frankrijk. In 1791, na een poging van Lodewijk XVI en Marie Antoinette om Frankrijk te ontvluchten, werden de juwelen van de Franse koninklijke schatkist overgedragen aan de regering. Tijdens een plundering van de kroonjuwelen werd de diamant gestolen, pas in 1812 dook hij weer op bij de Londense diamanthandelaar Daniel Eliason.
Verschillende referenties suggereren dat het juweel daarna werd verworven door koning George IV van het Verenigd Koninkrijk. Bij zijn overlijden in 1830 waren de schulden van de koning zó enorm, dat de blauwe diamant waarschijnlijk via particuliere kanalen werd verkocht. De eerste verwijzing naar de volgende eigenaar van de diamant komt uit 1839. Henry Philip Hope, de man aan wie de diamant zijn naam ontleent, zou hem destijds in zijn bezit hebben gehad.
In de jaren die volgden was de diamant in bezit van miljardairs en onderdeel van verschillende tentoonstellingen in onder andere het Louvre. Tegenwoordig is de Hope Diamond - met een waarde van 350 miljoen dollar - te bewonderen in het Smithsonian Museum in Washington D.C.
Koninklijk juweel
De Cartier Halo Scroll Tiara werd in 1936 door koning George VI geschonken aan zijn vrouw Elizabeth, en later aan koningin Elizabeth II op haar achttiende verjaardag. Dit prachtige juweel met honderden diamanten werd wereldberoemd toen prinses Kate hem droeg tijdens haar huwelijk met prins William in 2011. Het is een van de meest iconische sieraden uit de koninklijke collectie van Groot-Brittannië!
Hollywood's parel
De Tiffany Diamond, een kanariegele steen van 128,54 karaat, is een van de meest indrukwekkende diamanten ooit en heeft een waarde van 30 miljoen (!). Het stuk is door slechts vier vrouwen gedragen, waaronder de Amerikaanse socialite Mary Whitehouse, die de eer kreeg om hem te debuteren op het Tiffany Ball in 1957 in Newport. Audrey Hepburn pronkte met het juweel tijdens de promotie van Breakfast at Tiffany’s in 1961 en Lady Gaga droeg hem naar de Oscars in 2019. In de veelbesproken Tiffany-campagne van 2021 is de diamant voor het laatst gedragen door niemand minder dan Beyoncé.
Een machtige diamant
De Koh-i-Noor (Farsi voor 'berg van licht') is een adembenemende diamant van 105 karaat met een geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw. Het stuk komt waarschijnlijk uit India en werd een symbool van macht, vaak met geweld veroverd door koningen en keizers. Tegenwoordig maakt de Koh-i-Noor deel uit van de Britse kroonjuwelen, maar hij blijft een beetje controversieel. Hoewel de Britten standvastig volhouden dat de diamant hun bezit is, hebben diverse landen het Verenigd Koninkrijk vriendelijk verzocht om het juweel terug te geven aan de rechtmatige eigenaar.
Tragedie
De parelketting van Marie Antoinette is gehuld in koninklijke glorie én tragedie. De ketting werd namelijk uit Frankrijk gesmokkeld vlak voor haar executie in 1793. Het sieraad is een druppelvormige, natuurlijke parel die aan een strikje hangt dat door diamanten wordt gevormd. In 2018 dook de parelketting, die toebehoorde aan het huis Bourbon-Parma, op bij een veiling van Sotheby’s waar hij miljoenen opbracht!
Liefdesgeschenk
De Bulgari-saffier die Richard Burton aan Elizabeth Taylor schonk, is een van de meest glamoureuze liefdesgeschenken aller tijden. Bulgari was een van haar favoriete ontwerpers, en haar echtgenoot schonk haar meerdere onvergetelijke stukken van het merk. Na Elizabeth's overlijden werden de juwelen geveild voor miljoenen, maar dat betekent niet dat het romantische verhaal achter de prachtige sieraden verloren gaat. Inmiddels is het juweel weer in handen van Bulgari nadat het merk hem in 2011 terugkocht voor maar liefst 5.906.500. dollar.
Deze prachtige juwelen weerspiegelen liefde, macht, tragedie en geschiedenis, en ze verbinden ons met een verleden dat vaak ver verwijderd lijkt van het heden. En wie weet, misschien draagt jouw favoriete ketting of ring ook wel zo'n bijzonder verhaal met zich mee!
- Smithsonian, Elizabeth Taylor, NOS, Tatler, Vorsten, Smithsonian Magazine, Beau Monde archief
- NL Beeld