Maakt het leven mooier

Zien: hoe sieraden een outfit kunnen transformeren

Voor de meesten van ons worden sieraden gezien als een modeaccessoire voor het completeren van een outfit. In de wereld van royals en celebs lijkt dat soms anders te werken. Waar sieraden voor ons een aanvulling zijn, vormen de schitterende diamanten, vormen en materialen daar de allesbepalende basis voor schitterende looks. 

sieraden

Het is voor veel dames een bekend probleem: sieraden matchen met een outfit. Gemiddeld besteden vrouwen zo'n 90 minuten per week aan het samenstellen van een look met sieraden. En dat snappen we wel - sieraden spelen namelijk een cruciale rol als het gaat om je outfit. Toch lijken royals en celebs vaak andersom te denken. Voor hen schijnen sieraden veel belangrijker voor de outfit dan de kleding zelf. Kijk maar naar koningin Letizia met haar H&M japon mét tiara of de diamanten ketting van 30 miljoen die de hals van Beyoncé versiert.

Koningin Letizia met H&M-japon en haar tiara

In 2021 trokken we onze wenkbrauwen op toen koningin Letizia de aandacht trok in haar H&M baljurk op een staatsbanket. De marineblauwe, schuimige tule-jurk van het Zweedse label werd gecombineerd met koningin Ena's Fleur-de-Lis tiara en diamanten oorbellen. Daarmee bewijst Letizia dat oogverblindende accessoires een H&M japon naar koninklijk niveau kunnen tillen.

Lady Di's smaragd-ketting als choker

Kate Middleton gooide hoge ogen met haar nooit eerder geziene felgroene japon van Solance London. En dat was niet om het kleedje - maar om het feit dat de jurk gehuurd was én hoe ze de jurk wist te transformeren tot een onvergetelijke look. De japon van het Britse platform HÜRR, dat als missie heeft de reputatie van de mode als een van de meest vervuilende industrieën ongedaan te maken, kleedde ze aan met glinsterende pumps van Gianvito Rossi en een wel heel bijzonder erfstuk uit de Windsor-familie. Namelijk een cabochon-ketting van smaragd en diamant die ooit toebehoorde aan prinses Diana. De ketting was een geschenk van koningin Elizabeth II tijdens Diana’s huwelijk in 1981 met koning Charles III. Kate's look, of beter gezegd: haar keuze om het item als choker te dragen, haalde de krantenkoppen.

Tiffany & Co.'s diamanten ketting

De campagne van het sieradenlabel Tiffany & Co. uit 2021 was een veelbesproken onderwerp in mode-land. Niet alleen waren Beyoncé en Jay Z de nieuwe gezichten van Tiffany & Co. - het echtpaar poseerde met een diamanten ketting ter waarde van 30 miljoen. Een ketting die alleen Audrey Hepburn, Mary Whitehouse en Lady Gaga ooit mochten dragen. De 128-karaats gele diamant, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste edelsteenvondsten van de negentiende eeuw, werd door Audrey gedragen tijdens de persreis van Breakfast At Tiffany's in 1961. Hij was opnieuw blikvanger en veelbesproken item toen Lady Gaga de Oscars van 2019 bijwoonde, en Mary debuteerde het op het Tiffany Ball in 1957 in Newport.

De diamanten tiara met vier knopen

De Zweedse prinses Christina wist een halve eeuw lang te sprankelen met haar diamanten tiara met vier knopen. Ze wist de accessoire op verschillende manieren te stylen. Dat zorgde keer op keer voor een onvergetelijke looks die we tot op de dag van vandaag niet zullen vergeten. Ook nu zorgt de tiara nog voor schitterende looks. Toen Christina en haar drie zussen hun carrière als tiara-drager begonnen, werden vier antieke diamanten knopen uit de gewelven op een eenvoudig tiaraframe gerangschikt. Alle zussen hebben het sieraad gedragen, maar prinses Christina heeft er het vaakst mee mogen pronken.

Het moge duidelijk zijn dat sieraden allesbepalend kunnen zijn voor een outfit. Of ze nou fungeren als statussymbool, aanvulling op een outfit of allesbepalende eyecatcher.

Fashion
  • Vogue Scandinavia, Harper's Bazaar, The Court Jeweller, UFO No More
  • NL Beeld