Het is niet alleen maar de kou buiten die je rillingen kan bezorgen. Je lichaamstemperatuur wordt namelijk door veel verschillende dingen beïnvloed. Van je stofwisseling tot je bloedsomloop, je voedingspatroon en zelfs je geslacht: er kunnen allerlei oorzaken zijn.
1. Langzame stofwisseling
Een trage stofwisseling kan ervoor zorgen dat je lichaam minder warmte aanmaakt. Je verbrandt simpelweg minder energie, wat betekent dat je het sneller koud krijgt. Dit kan te maken hebben met je voeding of je schildklierfunctie. Zorg ervoor dat je voldoende eet en probeer je metabolisme een beetje op gang te brengen met wat extra beweging!
2. Slechte bloedsomloop / bloedarmoede
Een verminderde bloedcirculatie of bloedarmoede kan er ook voor zorgen dat je het sneller koud hebt. Wanneer je bloedsomloop niet optimaal is, komt er minder warmte naar bijvoorbeeld je handen en voeten. Dit kan komen door een gebrek aan ijzer, vitamine B12 of andere tekorten. Het verbeteren van je dieet en het zorgen voor voldoende beweging kan helpen om je bloedsomloop te verbeteren.
3. Weinig lichaamsvet
Je lichaam gebruikt vet om warmte te besparen, dus het is logisch dat als je een lager vetpercentage hebt, je het sneller koud hebt. Ook wanneer je actief bezig bent met afvallen, kun je het sneller koud krijgen. Doordat je minder calorieën eet, kan dit leiden tot een vertraagde stofwisseling. Hierdoor werkt je temperatuurregeling niet zo efficiënt als normaal.
5. Weinig spiermassa
Mensen met weinig spiermassa hebben vaak meer moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Spiermassa produceert hitte, waardoor je lichaam warm blijft. Door actief te blijven en veel te bewegen, kun je ervoor zorgen dat je lichaam de juiste temperatuur behoudt.
6. Je bent een vrouw
Helaas: het is geen mythe dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen. Het verschil in spiermassa en vetpercentage speelt hierbij een belangrijke rol. Vrouwen hebben gemiddeld minder spieren, waardoor er minder warmte wordt gegenereerd. Bovendien wordt lichaamsvet op een andere manier opgeslagen, waardoor vrouwen minder van deze warmte profiteren. Ook hormonale schommelingen, zoals tijdens je menstruatie of de overgang, kunnen zorgen voor een koud gevoel.
7. Te weinig slaap
Slaap heeft invloed op veel processen in je lichaam, ook op je temperatuurregeling. Vermoeidheid kan leiden tot een verstoring in het deel van de hersenen dat de lichaamstemperatuur reguleert. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen zodat je lichaam goed kan herstellen en de juiste balans kan vinden.
8. Te weinig drinken
Genoeg water drinken is sowieso belangrijk. Maar wist je dat het ook kan helpen bij je temperatuurregulatie? Krijg je niet voldoende vocht binnen, dan verstoort dit je bloedcirculatie. Water - hoe koud ook - zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt. Drink jezelf warm door elke dag minstens anderhalf tot twee liter vocht tot je te nemen.
Warm worden
De belangrijkste tip om het warm te krijgen? Ga bewegen! Daarnaast kan het natuurlijk nooit kwaad om een extra trui aan te trekken of in een warme deken te investeren. Merk je dat dit niet helpt, en twijfel je of er misschien iets anders aan de hand is? Dan is het altijd verstandig om naar je huisarts te gaan voor een check-up.
- Margriet, NPO 3, Women's Health, Marie Claire
- Adobe Stock